F
Fietsen in de Vogezen

Frankrijk fietsland: dat gaat zeker op voor de Vogezen en de Haute-Saône.

De hoge kammen en glooiende heuvels van deze departementen vormen een ideaal decor voor recreatieve en sportieve fietstochten door prachtige natuur. Bovendien is de omgeving van Moulin le Thiéloup een walhalla voor mountainbikers.
Rond de hoge kammen van de Vogezen, met de ‘ballons’ als hoogtepunten, bevinden zich de zwaardere fietsroutes, met de onvermijdelijke klimmetjes.

Maar de Hoge Vogezen hebben naast deze sportieve fietsroutes ook genoeg mogelijkheden voor de recreatieve fietsers.
Zo zijn er twee voies vertes, voormalige spoorwegen waarop groene fietspaden met weinig hoogteverschil zijn aangelegd. Deze fietspaden zijn vrijwel autovrij en omlijst door de groene Vogezentoppen, zodat u met weinig inspanning van de bergen kunt genieten. Een derde voie verte voert langs het idyllische Canal des Vosges, met om kilometer wel een sluisje geflankeerd door een pittoresk gebouwtje.

In de Lage Vogezen, het gebied ten westen van Épinal, is het heerlijk toeren door het glooiende landschap langs snelstromende riviertjes, door bossen en cultuurland, met de winkeltjes van de boerderijen waar streekproducten zoals Munsterkaas, lokaal gebrouwen bier, honing of worst, te koop is.

Ook het meanderende, gemoedelijke landschap van de Haute-Saône is prima op de fiets te verkennen. Er zijn 21 officiële tochten, of boucles, uitgezet, waaronder enkele door het betoverende duizendmerengebied, het Plateau des Milles Étangs, niet ver van Moulin le Thiéloup. De boucles variëren in afstand van 22 tot en met 62 kilometer. Fietsen op de bonnefooi is natuurlijk ook altijd mogelijk.

De sportieve mountainbiker komt zeker aan zijn trekken in de omgeving van onze molen. In de zuidelijke Vogezen, tussen Plombières-les-Bains en Le Val d’Ajol, zijn een tiental trajecten uitgezet variërend in zwaarte en lengte. De Hoge Vogezen bieden natuurlijk ook voldoende mogelijkheden om te biken.

Fietsen, eventueel met elektrische ondersteuning, zijn te huur bij de Office de Tourisme in Luxeuil les Bains.

Wij adviseren u graag over de fietsmogelijkheden in de Vogezen en de Haute-Saône.