W
Wijn introductie in de Bourgogne

De Bourgogne is één van de gebieden in Frankrijk waar kwaliteitswijn gemaakt wordt. Er wordt vooral gebruik gemaakt van de druiven Chardonnay en Pinot Noir.
In de Bourgogne vindt men geen massaproductie. De percelen zijn klein en hebben ieder hun eigen kenmerken, die mede de smaak van de wijn bepalen.
Er is veel aandacht voor de samenstelling van de grond (mineralen, kalk- of kleigrond enz.) en de klimatologische omstandigheden (zoals plaatsing op de heuvel, zonuren, wind).
Men combineert traditioneel vakmanschap met moderne ontwikkelingen en probeert onder alle omstandigheden de beste kwaliteit te verkrijgen.
De druiven worden handmatig geplukt en er wordt veel zorg besteed aan het proces van het wijn maken.

Als u wat meer te weten wilt komen over het verhaal achter de wijn heeft de Bourgogne u veel te bieden. Maar ook als u gewoon een lekker wijntje wilt drinken kunt u hier prima terecht. De typisch Franse sfeer vindt u op de vele terrasjes.

Er zijn vele manieren om het wijngebied te verkennen.
De “Route des Grands Crus” is een auto- en motorroute, die u langs alle bekende wijndorpjes voert. Hij loopt van Dijon in het noorden tot Santenay.
Een leuke plaats om onderweg te stoppen is bijvoorbeeld het dorpsplein van Meursault met zijn gezellige terrasjes en authentieke centrum.
Vanaf Santenay kunt u verder rijden over de “Route des Grands vins” tot Saint-Gengoux-le-National.

Via de “Véloroute Santenay-Beaune” fietst u letterlijk door de wijngaarden. U ziet de wijnboeren aan het werk en passeert onderweg beroemde wijngaarden, waar de druiven voor de grand-cru en premier-cru wijnen groeien. Leuke dorpjes en heel veel wijncaves komen voorbij. De route is goed aangegeven en u kunt gemakkelijk een deel er van rijden.

Wandelroutes zijn er volop, van diverse lengtes en zwaarte. Ook deze zijn goed aangegeven.

De “Route de Cassis” is een niet zo lange route door het gebied waar nog veel crème de cassis gemaakt wordt.
De “Crème de Cassis” is een typisch Bourgondische likeur, die in het bekende aperitief “Kir” gecombineerd wordt met Aligoté (witte wijn).

De kunst van het proeven
Wijn drinken is één ding; er over praten een ander. Als we wijn willen omschrijven komen we vaak niet verder dan lekker/niet zo lekker en zoet/droog. Er zijn kenners die de kunst verstaan alle karaktereigenschappen en aroma’s te proeven. Het is dus te leren.
Er zijn een aantal leuke mogelijkheden om wijnen te leren proeven. In ieder geval staat vast dat er veel geoefend dient te worden…

Wijnuitstapjes
Maison Veuve Ambal Dit familiebedrijf uit 1898 produceert Crémant de Bourgogne en is een goed voorbeeld van een modern bedrijf, waarin traditioneel vakmanschap de basis vormt.
Na de interessante rondgang door het bedrijf kan het resultaat er uiteraard geproefd worden. Crémant de Bourgogne is een mousserende wijn, geproduceerd op dezelfde manier als champagne gemaakt wordt.

Château du Clos de Vougeot
In de 12 e eeuw is het ontstaan, doordat monniken van de Abdij van Cîteaux hier wijn gingen produceren.
Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de wijnproductie. Tegenwoordig is het te bezichtigen. Vooral de grote oude wijnpersen zijn fascinerend om te zien.

Cassissium Dit is een leuk museum over de Crème de Cassis, een bessenlikeur, die vooral bekend is door de Kir (Bourgondisch aperitiefje). U kunt ook een rondleiding door het naastgelegen bedrijf krijgen en natuurlijk de likeuren keuren.

Wijnmuseum Hier vindt u informatie over het gebied, de druiven, de productie, het maken van wijnvaten enz.

Caves Op heel veel plaatsen in het wijngebied wordt de mogelijkheid geboden wijn te proeven en aan te schaffen. Van kleine wijnboeren en grote, van coöperaties en wijnwinkels. Een kijkje in de kelders hoort vaak tot de mogelijkheden.

Festiviteiten rond de wijn worden geregeld georganiseerd. Bijvoorbeeld een open dag, waar u met uw glas bij alle wijnboeren in een dorp langsgaat om hun wijnen te proeven.