Thiérache chambres d'hôtes

T
Traag tikkende tijd in de Thiérache

De Thiérache is een onontdekte streek in het noorden van Frankrijk, waar de tijd heeft stil gestaan: versterkte kerken, vergezichten, eindeloos wandelen en fietsen, het ultieme onthaasten dicht bij huis. En historische steden als Reims, Laon en Guise op nog geen uur.

Bij Noord-Frankrijk denken veel mensen aan de langgerekte graanvelden, waar je het beste maar zo snel mogelijk doorheen kan rijden, op weg naar het zonnige zuiden. Niet altijd terecht, want ook in het noorden zijn prachtige, onontdekte streken, waar het goed toeven is.

Thiérache

Neem de Thiérache, net over de grens met België, op zo’n 3,5 uur rijden vanaf Utrecht. De tijd lijkt hier stil gestaan te hebben. Verstilde dorpen liggen verscholen in het glooiende coulisselandschap, tussen bossen en rivieren.

Versterkte kerken

Thiérache versterkte kerkHet is een streek waar eeuwenlang strijd gevoerd is in verschillende oorlogen.

In de 16e en 17e eeuw zijn daardoor een hele reeks versterkte kerken ontstaan, uniek in Europa! De dorpskerk werd versterkt met torens, waar de plaatselijke bevolking zich terug kon trekken in tijden van plunderingen en zich van daaruit kon verdedigen.

Vandaag de dag zijn er nog 67 van deze kerken te bewonderen. We hebben de mooiste exemplaren voor je geselecteerd.

 

Plomion

De indrukwekkende gevel verheft zich majestueus boven het dorp. De kerk is recent volledig gerestaureerd en is een bezoek meer dan waard. Klim omhoog in de torens, ontdek de rijke geschiedenis en geniet van het prachtige uitzicht.

Jeantes

De pastoor van deze kerk heeft in de jaren 60 de Nederlandse schilder Charles Eyck uitgenodigd om het interieur van deze kerk te beschilderen. Zijn magnifieke fresco’s bedekken al decennialang de muren van deze kerk en mag je zeker niet missen!

Parfondeval

Gelegen aan het schilderachtige dorpsplein. Vergeet vooral niet de film te bekijken in de toren, gemaakt door de dorpsbewoners.

Over Parfondeval gesproken: dit dorp is geklasseerd onder ‘les plus beaux villages de France’, een selectie van meer dan 100 dorpen in Frankrijk.

Parfondeval is een echt voorbeeld van een dorp in de Thiérache: naast de kerk zijn er leembouw huizen, een Middeleeuwse wasplaats, een protestantse kerk en een actieve landbouw. Je kunt een wandeling maken door het dorp, eventueel begeleid door een audiotour, af te halen bij het plaatselijke restaurant.

Kleinschalige landbouw

Het landschap van de Thiérache wordt voor een groot deel nog steeds bepaald door de kleinschalige landbouw. Een intiem landschap, niet aangetast door ruilverkaveling of bio-industrie.

Heerlijk wandelen en fietsen

En daarmee is het een waar paradijs om te wandelen of te fietsen. Je kunt urenlang wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen, de mogelijkheden zijn eindeloos. In het glooiende landschap zijn de klim en de afdaling nooit heel lang of steil en overal is uitzicht over de weidse dalen. Laat je verrassen door de oorverdovende stilte en kom tot rust in een tijdloze omgeving.

Thiérache wandelen

Ben je meer een fietser: op de kleine weggetjes is nauwelijks verkeer en ze brengen je van dorp naar dorp. Elektrische fietsen zijn aan te raden: vlakke stukken zijn nauwelijks te vinden …

Interessante steden

Wil je even weg uit het plattelandsleven? Een aantal interessante steden zijn niet ver weg.

Natuurlijk Reims, de hoofdstad van de Champagne met zijn prachtige kathedraal. Minder bekend is Laon, een middeleeuwse stad gelegen op een heuvel. Haar kathedraal heeft model gestaan voor de Notre-Dame in Parijs, en vergeet niet een bezoek te brengen aan de mysterieuze souterrains onder de stad.

Sociaal paradijs voor werknemers

Als laatste noemen we graag nog Guise, waar je een bezoek kan brengen aan de Familistère van Godin. In de 19e eeuw heeft de fornuizen-fabrikant Godin hier een sociaal paradijs voor zijn werknemers gecreëerd, inclusief appartementen, school, theater en zwembad.

Er even tussenuit …

Een paar dagen weg, niet te ver van huis in een totaal andere, rustgevende omgeving? Aarzel niet te lang, voordat dit pareltje ontdekt wordt door anderen …

Een fijne uitvalsbasis temidden van al dit moois is dan chambres d’hôtes Au Chapître, waar Jan en Monique je hartelijk zullen ontvangen, en veel tips voor je hebben!