Op ontdekkingstocht in de Aude

O
Op ontdekkingstocht in de Aude

In 2007 streken Roger en Micky Lindelauf samen met hun dochters Coco en Roxy neer in Villedaigne (Aude), waar ze met veel plezier een klein vakantiedomein runnen. Ze nemen ons mee naar verrassende plekjes bij hen in de buurt. Een ontdekkingstocht in de Aude…

We wilden graag gasten ontvangen op ons eigen vakantiestekje in de Aude, een zonnige streek niet ver van de zee. Toen we het kochten, verkeerde het Domaine des Agnelles, een oud wijndomein, in slechte staat. Er waren nog wel prachtige oude details aanwezig, zoals marmeren haarden en oude Portugese tegels. We hebben er een trendy vakantieparadijsje van gemaakt, met een knipoog naar vroeger.

Ons kleinschalige vakantiedomein biedt gastenkamers en appartementen, een verwarmd zwembad en een enorme tuin waar je tussen oude platanen en palmbomen van fijne terrassen kunt genieten, in je eigen hoekje of gezellig samen aan lange tafels, waar we drie keer per week een heerlijke maaltijd serveren. Als kers op de taart verbouwden we de oude wijnopslag tot een boutique-vakantiehuis in loftstijl, met eigen zwembad en een vintage inrichting.

Vestingmuren en markthallen

Ons domaine in Villedaigne ligt tussen Narbonne en Carcassonne. Veel van onze gasten komen vooral voor Carcassonne, de grootste geheel ommuurde vestingstad van Europa. Die is prachtig bewaard en gerestaureerd, maar zelf komen we er liever in het voor- of naseizoen, wanneer er minder toeristen zijn. Toch bieden in het hoogseizoen de befaamde ridderspelen vooral voor kinderen een echte belevenis.

Sla vooral ‘ons’ Narbonne niet over. Het is een vriendelijke stad, die mooi aan het canal de la Robine ligt, op een oud kruispunt van  Romeinse wegen. Midden in de stad vind je er nog de via Domitia, een bijzonder restant van die oude Romeinse wegen. Ook een bezoek aan de kathedraal Saint-Just is de moeite waard.

Zelf verdwaal ik graag in de markthallen van Narbonne, tussen verse vis, kruiden, tomaten en stinkende kazen. Je moet wel op tijd bukken, want af en toe vliegen hier de biefstukken door het gangpad. Een voormalige rugbyman uit de streek heeft hier zijn eigen restaurant, Chez Bebelle. Met een megafoon bestelt hij zijn biefstukken bij de slager aan de overkant, die hets tukje vlees dan meteen overgooit. Dat wordt natuurlijk goed opgevangen en heerlijk op de gril bereid. Glaasje wijn of pastis erbij, en je lunch kan niet
meer stuk.

 

Hogere machten

Henk van Limpt, een van onze eerste gasten, vertelde dat hij vroeger met zijn ouders al vaak in deze streek kwam. Volgens hem bestond er in de buurt een bijzonder weggetje. Als je aan de voet van het weggetje een bal neerlegt of de auto in zijn vrij zet, dan rollen ze beide spontaan naar boven. Wij vonden dat maar een vreemd verhaal, maar jaren later kwam het verhaal over la curiosité de Lauriole ter sprake bij een praatje met onze Franse buren. Jawel, het bestaat, even ten noorden van Siran. Geen prachtige plek, maar wel bijzonder. Zijn er hogere machten in het spel, is het gezichtsbedrog, wie zal het zeggen?

Dichter bij ons vakantiedomein, op slechts een kwartiertje rijden, ligt de prachtige abdij Sainte-Marie
de Fontfroide. Je krijgt er een interessant kijkje in het leven van de 250 monniken die hier vroeger leefden.
Wandel door de kloostergangen en ontdek de slaapzalen en de refter. Deze lieflijke en rustige plek tussen de cipressen en olijfbomen was vroeger het hoofdkwartier vanwaaruit de katholieke kruistochten tegen de Katharen werden ondernomen. In de 20e eeuw werd hier een schitterende rozentuin aangelegd.

Abdij Fontfroide

 

Bijzonder natuurschoon

Op een dag liet Angeline Hermans uit Nijmegen na een dagje toeren foto’s zien van een roze zee. Het
bleken de zoutmeren van Gruissan, die we eigenlijk nog niet kenden, behalve van de heerlijke oesters.
Een prachtige plek, waar je je langs de zoutmeren kunt laten rondleiden en vervolgens de wandeling
afsluiten met een bordje fruits de mer en een fris glas witte wijn. Als God in Frankrijk. Je middagdutje kan vijf minuten verder, heerlijk in het warme zand op het plage des Chalets. Tussen Gruissan en Fleury, vlak bij de zee, vind je de Gouffre de l’OEil Doux, een smaragdgroen meer in een schitterend natuurgebied. Een wandeling rondom het meer is een absolute aanrader. In dit schijnbaar onmetelijke diepe gat mag je niet zwemmen, omdat in deze krater plotselinge waterzuigingen op kunnen treden. Levensgevaarlijk. Voor een heerlijke duik in het water kun je enkele minuten verder in de Middellandse Zee terecht.

Zo dicht bij de zee verwacht je wellicht geen gorges. Slechts twintig minuten van de kust vind je de prachtige kloven die door de Brian en de Cesse in het landschap zijn uitgeslepen. Deze schitterende weg voert je naar Minerve, l’un des plus beaux villages de France. Minerve ligt hoog boven op een rots op de plek waar de twee rivieren samenvloeien. Slenter door de pittoreske oude straatjes van het dorpje en snuif er de sfeer van vroeger op. Aarzel niet om af te dalen naar de rivierbedding voor een heerlijke wandeling door de gorges.

Langs wijngaarden en olijfbomen

Onze favoriete fietstocht start in Paraza, een schattig dorpje aan het canal du Midi. Tussen prachtige
wijngaarden door rijden we naar het dorpje Sainte-Valière en langs de caves van Pouzols-Minervois, waar
je vooral ook het oude kerkje moet bezichtigen. Over een bospad waar de cigales je met een oorverdovend
kabaal vergezellen kom je vervolgens in Mailhac.

fietsen in de Aude

De fietstocht gaat verder richting Bize-Minervois, voor een koele duik in de rivier de Cesse. In het voor- en naseizoen kun je even met je voeten in het water,
of een terrasje meepikken. In Bize bevindt zich de oude olijfoliemolen L’Oulibo. Je treft er de heerlijkste
olijven en olijfolie, en in de zomer zijn er rondleidingen in ‘alle’ talen en speurtochten voor de kinderen.
Vraag in het hoogseizoen naar een rondleiding van Coco – ons kleine meisje van toen werkt er inmiddels
al twee jaar als zomergids.

Via het canal du Minervois fietsen we op ons gemak terug naar Paraza. In het pittoreske binnenhavenplaatsje Le Somail kun je bij een van vele restaurantjes terecht voor een kop koffie of een smakelijke Franse lunch. Als je zin hebt in een boottochtje over het kanaal, vraag dan naar Kapitein Ruud – sprekend Kaptein Iglo. Met zijn antieke bootje neemt hij je mee voor een aangename tocht over het kanaal, waarbij hij sappige verhalen verteld over het verleden van dit roemruchte kanaal.

 

Carnet de Voyage

ETEN & DRINKEN

Chez Bebelle, Halles de Narbonne, 1 boulevard du Docteur, Feroul, Narbonne. chez-bebelle.fr

La Cambuse de Saunier, Salin de l’Île Saint-Martin, Gruissan, lesalindegruissan.fr

La Grillade du Château, 19 route Neuve, Ventenac-en-Minervois

La Maison de Saint-Crescent,  68 avenue du Général Leclerc, Narbonne. maison.saintcrescent.com

 

ONTDEKKEN

Abdij Saint-Marie de Fontfroide, Route départementale 613, Narbonne

Tip: download de app ‘Abbaye de Fontfroide’ voor een Nederlandstalige rondleiding, inclusief kinderversie. fontfroide.com

Olijfperserij L’Oulibo, Hameau Cabezac, Bize-Minervois, loulibo.com

Fietsverhuur Mellow Velos, Route Neuve, Paraza, mellowvelos.com

 

Dit artikel verscheen verder in En Route Magazine (wintereditie 2020) en is geschreven door Roger en Micky Lindelauf, eigaren van Domaine des Agnelles (zie hieronder)

Rober en Mickey