Nièvre wandelen

H
Het authentieke landschap tussen de Morvan en de Loire

In het departement Nièvre vind je tussen de rivier de Loire aan de westkant, en het natuurpark de Morvan in het oosten, een verrassend mooi, authentiek wandel- en fietsgebied.

Het is er zeer dunbevolkt en er is heel weinig autoverkeer. Het gebied is niet te steil, en kent veel vergezichten. Een verstild boerenlandschap met schilderachtige middeleeuwse dorpjes, kastelen, riviertjes en een prachtig kanaal. Ideaal om wandelend of fietsend te verkennen.

Verborgen parel van de Bourgogne

In dit gebied ligt op een prachtplek een statige, karakteristieke villa. En het goede nieuws is dat het nu een genoeglijke chambres d’hôtes is: Logement Champallement.

Als je hier bij het wakker worden vanaf je balkon de zon ziet opkomen boven de heuvels van de Morvan, je het gezoem van insecten, getsjilp van vogels, en de ratelende boerenkar hoort, waan je je een eeuw of langer terug in de tijd.

Kijk je uit het raam, dan zie je rechts het kasteel van Champallement, links het bos, en voor je het brede dal waar het riviertje de Beuvron meandert en smalle weggetjes gehuchten met elkaar verbinden. De streek tussen Morvan en Loire is toeristisch onbekend en werd een eeuw geleden al ‘de verborgen parel van de Bourgogne’ genoemd.

NIèvre wandelen

Hier vind je ‘het niets’ en ‘het even niets meer hoeven’.

Twee prachtige routes

Vanuit Villa Champallement zijn er twee routes waar je al wandelend of fietsend kan genieten van dit mooie landschap. Je wandelt over oude landbouwpaden, over bospaden, je fietst over kleine smalle c-weggetjes. En op de elektrische fiets is dit voor jong én oud weggelegd.

Route 1: Fietsen langs het Canal-du-Nivernais

Door het brede dal van de Beuvron fiets je door een open gebied met uitzicht op wilde bloemenweides, hagen en vee. Onderweg passeer je privé-kasteeltjes en een aantal schilderachtige middeleeuwse dorpjes, zoals Héry. Nu nog bewoond door een handvol mensen.

Mooiste kanaal van Frankrijk

Midden in dit heuvelachtige landbouwgebied ligt, heel verrassend, het haventje van Chaumot. Vanaf daar fiets je via een schaduwrijk fietspad langs het mooiste kanaal van Frankrijk, Canal-du-Nivernais. Het werd midden 19e eeuw gegraven voor het vervoer van boomstammen uit de Morvan, om langs dit kanaal Parijs van brandhout te voorzien.

Nièvre wandelen

Sluizen en sluiswachtershuisjes

Langs het kanaal vind je in sommige sluiswachtershuisjes P’tit Resto’s, piepkleine restaurants waar je een eenvoudige maaltijd kunt eten. La Coulée Douce bijvoorbeeld in Marigny-sur-Yonne, waar ze in de zomermaanden diners aan het water met live jazz muziek organiseren. Een waar feestje!

Fietsend richting de meren van Vaux en Baye (waar je met warm weer een koele duik kan nemen … ) kom je vlak na elkaar langs zestien gekleurde sluizen.

Nièvre wandelen

In Bazolles kan je een elektrisch bootje huren om les Voûtes de la Collancelle, de hoge, in graniet uitgehakte gewelven van Collancelle te bezichtigen.

Door een bosrijk gebied fiets je terug naar Champallement.

Route 2: Wandeling ‘Circuit du site de Compierre’

Deze wandeling voert langs de Gallo-Romeinse overblijfselen van Compierre, net buiten Champallement. Door het bos wandel je langs de begraafplaats het dal in van waaruit je goed zicht hebt op het dorp Champallement.  Op de rots staan naast elkaar de kerk, het gemeentehuis, de dorpsschool, het kasteel en Villa Champallement.

Nièvre wandelen

Twaalfde eeuwse kerk

Wandelend tussen de graanvelden over een landbouwpad zie je in de verte de toren van de Romaanse kerk van St. Révérien (gelegen aan de bedevaartsroute St. Jacques naar Compostella) steeds groter worden. Deze 12e eeuwse romaanse kerk heeft binnen fresco’s uit de 15e eeuw en buiten een adembenemend panorama.

Koffie drink je op het ‘stadhuisplein’, dat nog iets van de grandeur van vroeger uitstraalt.

Gallo-Romeinse overblijfselen

In het bos vind je een route met naambordjes langs de Gallo-Romeinse overblijfselen waaronder een tempel en een theater. ’s Zomers kan je er met een gids naartoe.

Bij het verlaten van het bos kom je bij visvijvers van Champallement dat elk zichzelf respecterend dorp hier heeft, met daarachter de top van de Montenoison, een markant herkenningspunt.

Schapenboerderij

Langs zonnebloem- en graanvelden wandel je naar het gehucht Thory met een verrassend mooie wasplaats. Verderop is de schapenboerderij met in het voorjaar de kraamkamer voor tientallen lammetjes.

De wandeling eindigt op het pittoreske dorpspleintje van Champallement. Neem de tijd om om je heen te kijken. Hier spelen we in de zomer pétanque, volgen we yogales, vieren we Quatorze Juillet met een diner-dansant, vind je de jaarlijkse brocante en de muziekuitvoering van het Amsterdams Bach Ensemble.

Uitvalsbasis

Ook zo’n zin om al wandelend of fietsend te genieten van dit onontdekte gebied? Dan is Logement Champallement een perfecte uitvalsbasis … In deze stijlvolle villa met mooie, comfortabele kamers word je gastvrij onthaald, en er wordt heerlijk voor je gekookt!