Luberon Provence chambres d'hôtes

E
Een dag op stap in de Luberon

Zeg je Provence, dan zeg je eigenlijk Luberon … Dit is de Provence bij uitstek, met zijn schilderachtige dorpjes als Bonnieux, Ménerbes en Lacoste, zijn lavendelvelden en zijn olijfbomen. Tel daarbij op de warme zon, de zingende cicaden, de verrukkelijke lekkernijen op de markt, en je snapt, dit is de ultieme plek om je vakantie door te brengen …

We nemen je dan ook graag een dagje mee op stap in dit vakantieparadijs de Luberon, in het hart van de Provence. Waar vele kleine dorpjes genesteld zijn tussen de wijngaarden en de lavendelvelden of uitsteken op de rotsige heuvels. Waar het ruwe, witte rotsige gebergte zo fraai contrasteert met de warme kleuren van de lavendel en het okergesteente.

Cavaillon

De roadtrip van vandaag begint in Cavaillon. Denk je dan ook meteen aan die heerlijk zoete oranje meloenen? De ‘melon de Cavaillon’, eigenlijk de Charentais, dankt zijn naam aan de stad Cavaillon. Hier worden sinds jaar en dag de meloenen uit de regio verhandeld op de markt. Een glimp van de welvaart die dit meebracht voor de stad vind je nog terug in de gevels van de statige gebouwen in de stad.

Cavaillon ligt mooi centraal in de Provence tussen de Monts de Luberon, de Alpilles en de Monts de Vaucluse. Om die reden vestigden de Romeinen de stad dan ook hier, op de Via Domitia tussen Italië en Arles. In het centrum van Cavaillon vind je nog als herinnering aan die tijd de resten van een Romeinse boog, net als de Pont Julien, bij Bonnieux.

De synagoge van Cavaillon uit de 15e eeuw is één van de oudste synagoges en zeker een bezoek waard.

Via Ferrata

De sportievelingen kunnen zich uitleven op de Via Ferrata, waarbij je met behulp van ijzeren kabels de rotsen kan beklimmen die uitstijgen boven de stad. Oké, er is enige moed voor nodig, maar wat een prachtig uitzicht op de regio heb je vanaf daar!

Roussillon Luberon Provence chambres d'hôtes

Roussillon

Véloroute du Calavon

Lijkt het je leuk om op de fiets te genieten van de omgeving, dan is de Véloroute du Calavon een aanrader. In een oude spoorbedding fiets je van Cavaillon naar Apt. Onderweg kom je allerlei kleine ‘villages perchées’ tegen, kleine typische dorpjes zoals Bonnieux, Lacoste, Lourmarin en Ménerbes.

Sla zeker Roussillon niet over, dit okerdorp biedt een indrukwekkende schakering van okerkleuren en je kan er de oude steengroeve bezoeken.

 

Olijven

Richting Alpilles ten westen van Cavaillon vind je uitgestrekte velden vol olijfbomen waarmee de AOP huile d’olives des Baux de Provence wordt gemaakt. Het is dit gebied rond Saint-Rémy en Arles waar Vincent van Gogh een tijd verbleef, en waar het prachtige kleurenspel van de natuur hem inspireerde tot het maken van wereldberoemde schilderijen.

 

Luberon Provence chambres d'hôtes

 

Markten

Kuier je graag op zo’n typisch Provençaalse markt dan is er elke dag wel eentje om te kiezen. Je raakt niet uitgekeken op de kraampjes met heerlijke geuren van Marseillezeep, olijven, fruit, groenten en worsten, maar ook manden en keramiek.

Een leuke daguitstap op dinsdag gaat richting de Monts de Vaucluse. Je rijdt naar Gordes, geclasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Op marktdag heerst er een gezellige drukte en kan je kuieren door de straatjes met vele kraampjes. Ga zeker iets drinken in de Café des Républicains, een typisch cafeetje met een mini-terrasje van waaruit je een ongelofelijk zicht hebt op de vlakte van de Luberon.

Abbaye de Sénanque

Moegewandeld rijd je richting Abbaye de Sénanque, een oude Cisterciënzerabdij uit de 12e eeuw, omgeven door prachtige lavendelvelden. Vervolgens rijd je rustig verder via een kronkelende weg door de bossen richting Venasque. Je krijgt hier een fantastisch zicht op de Mont Ventoux.

Luberon Provence chambres d'hôtes

Abbaye de Sénanque

Genietend van het wisselende landschap rijd je via de Col de Murs weer terug richting Cavaillon.

Waar verblijf je?

Je bent nu ongetwijfeld toe aan een duik in het zwembad van chambres d’hôtes Mas le Jas … Want wat een fraaie en smaakvol ingerichte, comfortabele en prachtig gelegen chambres d’hôtes is dat!

Je wordt er ook nog ‘ns zeer gastvrij onthaald, en de table d’hôtes van Veroniek is een waar Provençaals feestje …

Een fijnere uitvalsbasis voor het verkennen van deze mooie streek kan je je eigenlijk niet wensen.

Meer weten?

Klik dan hier, en stuur Veroniek een berichtje bij de eigenaargegevens.