Permacultuur Frankrijk chambres d'hôtes

Natuur

P
Permacultuur en meer op vakantie

Denk jij ook wel eens ‘Waar gaan we heen met deze wereld’ en ‘Dat moet toch anders kunnen!’? Dat dachten Wilma en John ook, en ze besloten een eigen mooie plek te creëren in Frankrijk. Een plek waar wordt verbouwd met respect voor mens, dier en omgeving. En dat kan heel goed, met technieken als permacultuur bijvoorbeeld. En met een voedselbos, zodat je meer zelfvoorzienend kan zijn. Niets boven een maaltijd uit eigen tuin!

Een oude boerderij in Frankrijk

Ze liepen op tegen een boerderij uit 1795 in de Morvan, midden in Frankrijk, en dat werd hun prachtige paradijsje. Ze vielen als een blok voor de rust en de ruimte. Vanuit hier kan je geweldig wandelen, dwars door landerijen. Met onderweg beekjes op je pad die je moet oversteken.

Voedselbos

Inmiddels hebben ze al honderden bomen en struiken geplant. Uiteraard rekening houdend met dier en omgeving. Niks geen pesticiden, geen kunstmest en geen potgrond (de winning van tuinturf is slechter voor het milieu dan het kappen van oerwoud).

Permacultuur en andere technieken

Permacultuur is hun belangrijkste inspiratiebron. Maar ze gebruiken ook andere technieken.

Bijvoorbeeld verhoogde moestuinbakken, gemaakt van zeer oude pallet opzetranden. Ze zijn makkelijk stapelbaar, zodat ze tot op hoge leeftijd kunnen tuinieren zonder dat ze erg hoeven te bukken.

En ze maken gebruik van hügelbedden. Je maakt dan eerst een gat op de plaats waar je wilt gaan tuinieren. Dan vul je het gat met organische materialen. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld door schimmel aangetaste boomstammetjes. Dan voeg je takken, bladeren, gras of zelfs kranten en karton toe. Je schept de uitgegraven aarde terug op de takkenberg. Het zorgt o.a. voor waterretentie in het hout en warmteproductie door compostering.

En verder doen ze aan mulchen. Je dekt de grond rond jonge struiken en bomen af met iets organisch. Bijvoorbeeld karton met er bovenop een laag houtsnippers, of takken. Het voorkomt ongewenste kruiden, en in droge periodes houd je vocht rond de boom of struik vast.

En daar blijft het niet bij. Ze doen nog veel meer. Zo hebben ze een milieuvriendelijke oplossing voor de zuivering van het riool en doen ze aan ‘swales’, om water en voedingsstoffen zo lang mogelijk op het terrein te houden.

Kom ‘ns logeren!

En het goede nieuws is: deze inspirerende prachtplek delen ze graag met jou als je op vakantie bent! Je kan er logeren in hun heerlijke chambre d’hôtes. Zodat je je kan laven aan een weldadige plek. En kan je genieten van geweldige maaltijden!

En je kan ‘s zien hoe het ook anders kan. Wilma en John praten je graag bij over wat ze hier allemaal doen en over hun ervaringen.

Meer weten?

Klik hier! En stuur Wilma en John een bericht bij de eigenaargegevens.