H
Hautes Pyrenéés

Wat is er hier naast Lourdes en de cols uit de Tour de France te zien/beleven?

De Pyreneeën bieden zo een prachtige natuur, een adembenemend uitzicht dat gewoon uitnodigt om te wandelen of te fietsen.
In een magazine over de Pyreneeën, dat naast kaarten en wandelroutes ter beschikking ligt voor onze gasten, vond ik een mooi antwoord hierop.
Dit zijn er slechts enkelen, zowel bekende als minder bekende.

Pic du Midi de Bigorre, met een uitzicht dat nooit verveelt.
L’Observatoire, een vroeger weerstation, kan je bereiken via de kabelbaan vanuit het skistation La Mongie maar ook te voet, zoals de bouwers van het station en later ook de wetenschappers deden. Hoe het werd gebouwd en groeide kan je zien in het museum. Het is er prachtig zowel overdag als ’s nachts, in de winter of de zomer. Hartje winter overdag kijk je uit over een zee van witte bergtoppen, ’s nachts kan je genieten van het schouwspel van de ‘Melkweg’ met eindeloos veel sterren..

Lac de Gaube, de Pyreneeën weerspiegeld in een prachtig meer bijna op de grens met Spanje, met op de achtergrond de Vignemale. Langs het meer kan je nog hoger wandelen en bergtochten maken langs de refuges op te overnachten. Je neemt de stoeltjeslift of je maakt een fikse wandeling naar het meer. Via verschillende wandelroutes kan je er komen, de ene al wat moeilijker dan de andere. De meest gekende is via het plateau van de ‘Pont d’Espagne‘ die eigenlijk ook een gekende trekpleister is in de Hautes-Pyrénées. Er is een soort terras van waaruit je kijkt aan de ene kant naar de brug en aan de andere zijde naar de diverse watervallen die een apart schouwspel geven.

Cirque de Gavarnie, wandelen naar een meesterwerk van moeder natuur.
De gekendste uitstap of wat je absoluut moet zien als je naar Lourdes gaat. Het is inderdaad een indrukwekkend natuurfenomeen. Een keteldal eeuwen geleden uitgesleten door de gletsers. Impossant hoge wanden die als het ware een pot vormen, of een ketel met op de achtergrond de Mont Perdu. De wandeling naar het keteldal is mooi en beslist de moeite om te doen. Voor onze gasten die zo’n lange wandeling niet kunnen doen hebben we wel alternatieven om dit schouwspel toch nabijer te bekijken. Gavarnie is één van de 3 keteldalen die de grens met Spanje vormen. De keteldalen van Troumousse en Estaubé zijn minder gekend, anders maar minstens even prachtig.

La Gourgue d’Asque, mysterieus maar een lust voor het oog van een natuurfotograaf.
Ook wel ‘La Petite Amazonie des Pyrénées‘ genoemd een ongekende parel van de Pyreneeën. Een kloof (gourgue in de streektaal) met een rustig kabbelend riviertje waar de bomen, stammen, takken begroeid zijn met mos. Je waant je in het Amazonieënwoud, maar het biedt een mooie wandelaanbod die je ook met kinderen kan doen. Het ligt in het voorgebergte en is zelfs in de winter een leuke wandeluitstap. En het ligt niet zo ver van Le Buala onze B&B.

La Réserve naturelle du Néouvielle, de natuur op z’n best
Een wandelparadijs met meren zoals Aubert en Aumar, stuwmeren en kleine bergmeertjes, uitzichten op diverse bergtoppen in het natuurreservaat le Néouvielle. Soms met wat klimwerk zoals een Duitse gaste vertelde, maar evengoed kan je met de wagen bijna aan een meer stoppen. De natuurlijke biotoop van de marmotjes.