Périgueux, de hoofdstad van de Dordogne

De inwoners van de Dordogne heten Périgourdins en een groot gedeelte van de inwoners wonen in de hoofdstad Périgueux. De hoofdstad ligt in het gebied Périgord Blanc ten noordwesten van de Dordogne.

Vier gebieden in de Dordogne

De Dordogne wordt onderverdeeld in vier gebieden, zoals hieronder beschreven. Ieder gebied heeft een eigen en uniek karakter qua natuur en cultuur, dit maakt de Dordogne een uitermate geschikt departement om vakantie te vieren.

Périgord Noir heeft haar naam te danken aan de donkere eikenbossen en de truffels.
– In het gebied Périgord Pourpre overheersen bossen en de vele wijngaarden. Het gebied heeft als centrum Bergerac en is vernoemd naar de schil van de wijndruif.
Périgord Blanc heeft als centrum Périgueux, welke de hoofdstad is van de Dordogne. De naam (blanc) verwijst naar de kalkstenen grondlagen. Binnen het gebied is er een groot contrast te vinden tussen een heuvelachtig en een vlak landschap.
Périgord Vert staat bekend om de vele groene en wijdgestrekte bossen en door de relatief hoge neerslag.

Een vakantie doorbrengen in de Dordogne

De Dordogne ligt op circa 1000 kilometer vanaf Utrecht. Deze afstand is redelijk lang en de reis ernaartoe wordt vaak in twee delen gedaan.
De kortste route bevindt zich dwars door Frankrijk, met als grote tussenbestemming Parijs.

Ook kun je er voor kiezen om via Luxemburg naar de Dordogne te reizen. De route is wel circa 250 kilometer langer dan via Parijs.

Zoals eerder gezegd is de Dordogne een toeristisch departement waar veel mensen hun vakantie vieren. Het is daarentegen één van de grootste departementen van Frankrijk, wat er voor zorgt dat er van het toerisme niet altijd veel te merken is.

De chambres d’hotes en gîtes die in de Dordogne zitten zijn erg geschikt is voor mensen die zowel van een rustige en ontspannende vakantie houden als voor mensen die graag willen wandelen, fietsen of een andere sport willen uitoefenen.

Meer over vakantie in de Dordogne?

Wil je meer vakantieadressen in de Dordogne? Bekijk dan de chambres d’hôtes en gîtes in de Dordogne. Ontdek de prachtige natuur en de authentieke accommodaties voor een onvergetelijke vakantie in de Dordogne.