De berggebieden van de Franse Auvergne in het centraal massief zijn ontstaan door vele vulkanische uitbarstingen, voortdurende erosies en gletsjers in de ijstijden.

Een van de vier departementen van de provincie Auvergne is de Cantal, waar de overblijfselen nog zichtbaar zijn van een miljoenen jaren oude vulkaan met als hoogste toppen de Plomb Du Cantal (1. 855 m ) en de Puy Mary (1. 787 m). Rond het centrum van deze vulkaan zijn stergewijs lieflijke valleien ontstaan, met bergstroompjes, watervallen en rijk met bloemen bezaaide weiden. Op talloze plaatsen borrelt zuiver water op uit eeuwenoude bronnen. Ter bescherming van deze indrukwekkende natuur, is het Parc Naturel Regional des Volcans d’Auvergne opgericht. Het natuur park heeft een oppervlakte van 348. 000 ha en telt niet meer dan 90. 000 inwoners.

De flora is rijk aan ruim 2000 verschillende plantensoorten en de fauna is gevarieerd met herten, reeën, moeflons, gemzen, wilde zwijnen, marmotten en vossen. In de lucht dwingen de roofvogels zoals de buizerd, valk, arend rode en zwarte wouw veel bewondering af.

Op de vruchtbare bodem van de valleien en op de bergen grazen de bruine Salers koeien. Van de melk van deze koeien bereiden de boeren de smakelijke, wel 40 kg wegende Cantal kazen.