Midden-Frankrijk, en zeker de Limousin, is niet direct de meest bezochte regio door buitenlanders. Bij de meeste mensen is het departement Haute-Vienne, een van de dunst bevolkte regio’s van Frankrijk, eigenlijk alleen bekend om zijn roodbruine runderen. Ondanks dat deze regio nog vrij onbekend is en het ver weg ligt van het massatoerisme, heeft het zeker veel te bieden.

Rust en ruimte
De omgeving van Thiat is heuvelachtig; u vindt hier afwisselend bossen, uitgestrekte velden, vele rivieren en meertjes. Er is geen industrie en u ziet hier dus nog het echte Franse platteland, met kleinschalige boerenbedrijven en diverse historische dorpjes.

Hierdoor wordt de Haute-Vienne zeker ook gewaardeerd door diegenen die rust, ruimte en natuur belangrijk vinden. Het is een regio om in stilte te wandelen en/of te fietsen over de vele mooie paden en kleine weggetjes en te genieten van de natuur.

Maar niet alleen als wandelaar of fietser, maar ook als sportvisser en golfer kunt u hier ruimschoots aan uw trekken komen.

Kunst en cultuur
In de gastvrije dorpen en levendige steden vindt u een divers cultureel aanbod, en ook kunst speelt een grote rol. Opvallend is de bijzondere vakkennis waarover men nog beschikt in de Haute-Vienne.

Dit ziet u terug in onder andere de productie van porselein en emaille in Limoges en die van de leren handschoenen in Saint-Junien.

Indrukwekkende religieuze kunst is vooral te vinden langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Deze kunst treft u vooral aan tussen de plaatsen Crozant en La Souterraine, in Bénévent-l’Abbaye, Solignac en bij de Kathedraal van Limoges. Ook kastelen behoren tot het erfgoed van de Limousin. De route naar Santiago de Compostella behoort trouwens tot het Europees cultureel erfgoed.

Culinaire specialiteiten
De Franse schrijver Antoine Blondin (1922 – 1991) had het er al over: “In de Limousin is geen kaviaar, maar er zijn wel kastanjes”. De kastanjes ziet u terug in de regionale gerechten als ‘Boudin aux châtaignes’ (= een soort bloedworst met kastanjes). En het zal u waarschijnlijk ook niet verbazen dat het wapen van de Limousin een kastanje blad is. De Limousin staat ook bekend om z’n appels en noten, rood fruit en eekhoorntjesbrood. Bekende gerechten zijn clafoutis (vaak gemaakt met kersen) en notentaart.

Heerlijk vlees en gevogelte
Het vlees in de Limousin is nog afkomstig van dieren die in de vrije natuur lopen. Wat kunt u zoal terug vinden op de menukaart? U kunt genieten van heerlijk lamsvlees, divers gevogelte en vlees van het Limousin varken en de Limousin koe. De runderen eten op de beboste heuvels het malse gras en geven hierdoor ook het beste vlees. De Haute-Vienne is dus zeker een streek als u van lekker eten houdt.

Bezienswaardigheden
In de omgeving van Thiat is van alles te zien en te beleven. Hieronder een korte opsomming van een aantal bezienswaardigheden. Wilt u meer lezen over een bezienswaardigheid? Klik dan op de link.
– de steden Limoges en Poitiers;
– het natuurgeweld bij Les Portes d’Enfer (= de poorten van de hel);
– diverse kastelen zoals Château Touffou en ruïnes;
– dorpen als Le Dorat, Bellac, Montmorillon en Chauvigny;
– les Monts de Blond: granieten massief en zeldzame bossen;
– Oradour-sur-Glane, een adembenemend monument;
– La Planète des Crocodiles (park met krokodillen en schildpadden) & La Vallée des Singes (= apenvallei).

We nodigen u dan ook van harte uit om uzelf te laten verrassen door deze streek. Wij vinden het in ieder geval een mooi gebied om steeds weer met plezier terug te komen!