De Loire in de omgeving van Gannay is van een ongekende schoonheid.

Niet alleen de vorm van de rivier, maar juist ook de begeleidende zandbanken, die steeds door meanderende zijstroompjes worden doorbroken zijn landschappelijk zeer fraai.

Deze zandbanken zijn begroeid met een fluviatiele (rivierbegeleidende) vegetatie. Het meest opmerkelijk is de, oorspronkelijk Zuid-Amerikaanse, geel bloeiende Waterteunisbloem, Ludwigia grandiflora. Deze soort kan grote oppervlaktes van de zandbanken bedekken en groeit met zijn lange stengels het water in, waar de soort soms drijvende eilandjes vormt.

De vegetatie bestaat voor een belangrijk deel uit eenjarige soorten, die als pioniers de open, zandige vlaktes bedekken, bijvoorbeeld het Bruine cypergras (Cyperus fuscus), Zandweegbree (Plantago arenaria) en Gipskruid (Gypsophila muralis).

De sterk geurende, op munt lijkende Polei (Mentha vulgaris), Riempjes (Corrigiola litoralis) en Kaal breukkruid (Herniaria glabra) vormen, zoals vaak bij pioniers gebeurt, cirkels van steeds verder uitdijende planten. Dat is mogelijk, zolang de vegetatie open blijft en veel kaal zand beschikbaar is.

Langs de Loire zie je ook regelmatig groepen Kleine zilverreigers voorbij vliegen. Ze fourageren langs de rand van het water of op de kleine eilandjes in de rivier (foto).