Quote (vertaling) uit e-mail van de dochter van een van de voormalig eigenaars van ‘La Grange’:

“Mijn moeder vertelde me dat jullie hard hebben gewerkt aan de verbouwing van “La Grange’. Na het vinden van jullie site heb ik deze met veel emotie bekeken en was ik meteen verliefd. Jullie hebben het huis weer in ere hersteld en weer tot leven gebracht. Jullie hebben smaak voor decoratie, maar dat niet alleen, we voelen jullie groeiende liefde voor het huis en dat is voor zowel mijn moeder als voor mij een grote opluchting en doet ons veel plezier.

Ik dank jullie uit het diepst van mijn hart om te houden van deze plek zoals wij er nog steeds van houden en dat altijd zullen blijven doen. Ik wens jullie ook een commercieel succes maar ik wens jullie tot slot en bovenal gelukkig te zijn zoals wij daar zijn geweest, maar zoals ik het nu zie moet dat zeker lukken.”

Deze quote is voor ons allesomvattend. Toen we deze e-mail begin juni kregen dachten we, ja, dit is de bedoeling, dat willen we uitstralen!

Terug naar het begin

Op de vraag wat we dan zochten konden we niet precies antwoord geven. “Ik kan het niet zeggen, maar als we het zien, dan weten we het”. Dat is lastig zoeken dus. Maar Mireille van IRS begreep wat we wilden. Ze zei: ik denk dat ik iets voor jullie heb maar ik krijg het pas in november in de verkoop. We mochten wel al gaan kijken, maar nog niet overal naar binnen omdat het gedeeltelijk nog verhuurd was.

Altijd spannend waar je dan naartoe gebracht wordt van precieze locaties staan er vaak niet bij als je zoekt. Het deed ons deugd toen de auto ’s morgens richting Jaujac reed en al snel een weggetje op reed. Mooi in ieder geval vlakbij het dorp dachten we.

10322654_1473825059519561_3857909673981509595_n

En dat klopte. Eerlijk gezegd was ik bijna al meteen verkocht toen we ‘onze’ oprijlaan op reden (is het niet want het weggetje is van de gemeente ) en de boerderij mochten aanschouwen. Het regende pijpenstelen maar het deerde niet, het gevoel was er! Peter wist het zonet nog niet, die dacht alleen maar: wat is dat veel werk!

We zijn die middag nog een keer terug gegaan, de zon scheen en wat een prachtige plek! Het voelde goed, dit moet het zijn!

Natuurlijk zijn we niet over een nacht ijs gegaan en hebben eerst nog wat vooronderzoek gedaan. Maar in het begin van het nieuwe jaar was de kogel door de kerk en hebben we ‘La Grange’ gekocht!

Verhuizen naar Frankrijk

La Grange de Fabras is een mooie oude boerderij op 9 ha grond (veel bos hoor en dan ook nog een paar percelen verderop waarvan je je afvraagt waarom het er ook bij hoort).

Op 4 april 2014 was het definitief, we hadden een busje gehuurd en ons bed en wat huisraad meegenomen, we tekenden en konden ’s nachts slapen in ons nieuwe onderkomen. Toen begon het grote opruimen…

Het is een heftig jaar geweest. Peter is gestopt met werken in Nederland en vertrok begin mei 2014 definitief naar Frankrijk. We hebben 2 kinderen van 25 en 22 jaar oud die op zichzelf wonen, maar toch ook aan de situatie moeten wennen.

Met mijn broer en een partner heb ik een drukkerij in Nederland. Daar heb ik 35 jaar mijn ziel en zaligheid in gestopt, en ook daarvan moet ik mij langzaam los rukken en moet alles verder geregeld worden. Natuurlijk is dit in goed overleg gegaan en er was al eerder over gesproken dat wanneer ik zou stoppen, onze partner mijn deel in het bedrijf over zou nemen. Maar het gaat nu eenmaal niet van de een op andere dag. Het betekende van mei t/m december 2014 voor mij iedere week op maandag naar Lyon, vliegen naar Amsterdam, 3 dagen werken en vrijdags weer terug vliegen, iedere week weer.

verbouwen-gites-768x1024

Goh, werd er dan gezegd, Marjon gaat lekker ieder weekend in de zon zitten! Nou, dat lukte best wel eens even, je moet tenslotte ook nog een beetje ontspannen, maar het was zowel voor mij als voor Peter best heftig. Het was hard werken, ook in het weekend, maar dat uurtje in de zon na zessen was dubbel genieten!

Vanaf januari 2015 was het 1 x per 2 weken terug naar Nederland en vanaf mei werk ik alleen nog op La Grange. Maar wat was het veel werk en wat hebben we veel geleerd! De Fransen zijn heerlijke mensen. Hier in de buurt allemaal lieve mensen, gastvrij, vriendelijk, behulpzaam! Maar afspraken maken……pffff……. Dat kan soms wel eens lastig zijn. Geduld en vasthoudendheid dat helpt en zeggen: je suis bloqué… oftewel ik kan echt niet meer verder nu… is ook een goeie remedie.

Hulp uit Nederland

Gelukkig hebben we ook hulp uit Nederland gehad, zonder hen had het binnen dit tijdsbestek zeker niet gelukt. We hebben met het interieur veel hulp gehad van atelier Authentique uit Woerden. Het was voor hen een leuke uitdaging om de gîte en appartementen, binnen een budget, aan te kleden in de sfeer die wij graag wilden.

Vol overgave zijn zij aan de slag gegaan, met een prachtig resultaat. Er is ontzettend hard gewerkt om het plaatje compleet te maken! Ook de burgemeester van het dorp was erg hulpvaardig en meewerkend en heeft ons mede geholpen de papierwinkel, want die is er, door te worstelen.

Tevens haalde de burgemeester zijn lijst van ongeveer 350 inwoners van Fabras tevoorschijn en belde Jaap (Jacques alhier) die even verderop bleek te wonen en ’s middags op de stoep stond om ons te helpen met het invullen van papieren voor o.a. aanvraag septic tank. Geweldig toch! Jaap en Sylvette, zijn vrouw, zien we regelmatig en zijn lieve, gezellige en behulpzame buren.

Chapeau ook voor Mireille en Francoise van IRS immobilier, zij hebben ons ook enorm geholpen met wat bureaucratie met de instanties, met veel geduld hebben ze voor ons getelefoneerd, gemaild en geregeld. Zoals bijvoorbeeld, als ze het net voor elkaar hebben dat je weer stroom hebt en dan wordt het een paar weken later weer afgesloten. Foutje.. maar dan duurt het toch weer 10 dagen.

gites-fabras

Ups en downs tijden ons emigratie

En natuurlijk hebben we ook onze ups en downs gehad. Je zou er een boek over kunnen schrijven wat er allemaal gebeurt of juist niet gebeurt en had moeten gebeuren… Lekker op zijn Frans. Wat een stress om nog in ieder geval voor het hoogseizoen open te kunnen. De laatste loodjes zijn inderdaad het zwaarst.

Geen foto’s betekent niet adverteren, wat duurde dat lang voor mijn gevoel. En we wilden dit jaar toch ook echt nog wat verhuren, er moest ondertussen ook nog wat geld binnen gaan komen in plaats van eruit. En dan zijn de appartementen klaar en is de tuin nog een zandbak.

Gras, tja hoe krijg ik binnen een maand een mooie grasmat? Gras zaaien wordt niks, te laat. Dan maar graszoden. Hmm.. in Frankrijk gaat dat ‘m niet worden, veel te duur. Dan maar uitwijken naar Nederland, daar hebben ze er genoeg van, blijkt de prijs ook prima te zijn, is het transport te regelen en betaalbaar en hebben we uiteindelijk een prima grasmat. We zijn er, het is gelukt, de plaatjes kunnen worden geschoten en wat is het mooi geworden!

Van verbouwing tot verhuur van de gîtes

Begin juli rolden we van de verbouwing in de ontvangst van de gasten en openden we onze deuren, de eerste gasten, ook dat was weer spannend. Wat een genot om te zien dat alle zitjes, schaduwplekjes, enz. benut worden en dat de gasten dol enthousiast zijn. Fijn om te horen dat ze normaal nooit ergens terug zouden gaan maar dat nu niet zeker weten, dat het zoontje wat altijd al na een paar dagen naar huis wil dit keer geen last had van heimwee, dat de gasten zich thuis voelen, zeggen dat ze er zouden kunnen wonen, en dat ouders blij verrast zijn als ze een week ‘La Grange’ hebben geboekt en daarna een week camping (want dat is zo leuk voor de kinderen) ook de kinderen dat echt wel leuk vonden maar het eigenlijk veel leuker vonden bij ons (ze blijken dus toch niet zo heel veel nodig te hebben), daar word je blij van! Daar doen we het voor en we hopen lange seizoenen te kunnen draaien.

We zijn blij dat we de stap gemaakt hebben! Het wordt nu ook tijd om zelf weer eens op ontdekkingstocht te gaan in de omgeving want daar is het de afgelopen periode niet echt van gekomen… En om met de woorden van de dochter van de vorige eigenaresse te eindigen:

‘Je vous remercie du fond du cœur d’aimer ce lieu comme nous l’aimons encore et comme nous l’aimerons toujours..’

Wat is de Franse taal toch mooi! Ook wij danken hen uit het diepst van ons hart dat we ‘La Grange’ hebben mogen kopen, en ja we houden ervan en hopen hier nog lang te kunnen genieten!

Nieuwsgierig? Bekijk vooral onze gîtes en chambres d’hôtes!

Het is oktober 2013 als we ‘La Grange’ voor het eerst aanschouwen. Daarvoor waren we al met een andere makelaar verschillende huizen en domeinen langs geweest, maar dat was het allemaal niet. Een goede vriend uit de buurt zag het allemaal aan en dacht: dit gaat ‘m niet worden. Hij ging langs bij IRS Immobilier in Largentière en heeft de situatie uitgelegd. 3825 2015-08-24 14:00:46 2015-08-24 12:00:46 open open la-grange-de-fabras publish 0 0 post 0 fabras Genieten gite ardeche gites frankrijk grange la grange de fabras vakantiehuis frankrijk _edit_last 1 gastauteur Peter en Marjon over_auteur Dit gastartikel is geschreven door Peter (1959) en Marjon (1961), zij zijn de trotse eigenaren van La Grange de Fabras.

La Grange de Fabras is een plek met drie gîtes (vakantiehuizen) waar iedereen zich snel thuis zal voelen!