T
Table d’hôtes

Wij houden van lekker eten en het smaakt ons beter als wij weten waar de producten vandaan komen. De moestuin is als het om groente gaat onze voorkeurleverancier. Maar oogsten hebben de vervelende eigenschap niet altijd te lukken en dan biedt de markt uitkomst, waar veel producenten hun waar aanbieden. Dat betekent dat als u bij ons eet, u met de seizoenen mee-eet.

Lokale producten hebben onze voorkeur: locavoor zoals dat hier zo mooi heet. In ons eigen dorp halen wij ons brood, onze melk en kaas bij biologische boeren. Van die melk maken we zelf ook yoghurt. Onze kippen scharrelen overal rond en dit levert soms “vindproblemen” op, maar als u een van hun eitjes proeft, wilt u eigenlijk geen andere meer.

Jam maken we zoveel als mogelijk van ons eigen fruit, onze vroege kers is ons vaak welgezind.

Uiteraard houden wij rekening met gasten die vegetarisch willen eten.
Wij zijn geen vegetariërs, maar hechten wel veel belang aan een fatsoenlijk dierenleven. Dat betekent dat we willen zien waar en hoe het dier heeft geleefd.
In een naburig dorp kopen we biologisch rundvlees, deze koeien worden voor de zomermaanden verweid naar de Pyreneeën, waar u ze dus tijdens een bergwandeling kunt tegenkomen.
Van onze buren hebben we geleerd hoe we van scharrelvarken heerlijke worst, ham en paté kunnen maken.
In de wintermaanden wordt er door enkele buren gejaagd en de jacht levert altijd veel discussie op. Naar ons idee voldoet een dier dat in de vrije natuur is opgegroeid aan het criterium fatsoenlijk dierenleven, dus kan er soms wild op het menu staan.

Op de kaasplank vindt u natuurlijk kazen uit de omgeving maar omdat er in heel Frankrijk zoveel lekkers wordt gemaakt, zult u ook andere soorten kunnen proeven zoals een heerlijke comté uit de Alpen.

Een kilometer of 20 bij ons vandaan halen we de wijn, die het prima doet bij onze maaltijden. Dichter bij huis de appelsap, geplukt, geperst en in de fles. Zowel wijn als appelsap zijn overigens biologisch.

De maaltijd bestaat altijd uit een aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, dessert en koffie/thee.
De prijs van de maaltijd is € 29,- per persoon inclusief een half flesje wijn. Voor kinderen tot 12 jaar is de prijs € 14,- per kind, kinderen tot 5 jaar gratis.

De wilde aspergeplant groeit op rotsachtige zuidhellingen. Deze plant geeft in het vroege voorjaar hele dunne zeer smaakvolle asperges.
De vindplaatsen zijn ook geliefd bij slangen die zich na de winter weer een beetje opwarmen in de voorjaarszon. Dat maakt dat lang niet iedereen enthousiast op aspergetocht gaat. Ruud laat zich echter niet afschrikken door een paar slangetjes en komt regelmatig met mooie hoeveelheden terug, die we ons dan uiteraard prima laten smaken.

Vrijwel iedereen kent de mooie paddenstoel van kabouter Spillebeen, rood met witte stippen, maar er zijn heel veel meer schitterende exemplaren en in het najaar staan de bossen er vol mee.
Vele niet eetbaar, zelfs giftig. Maar er zijn ook variëteiten die er misschien wat minder fraai uitzien, maar hun uiterlijk wordt volledig gecompenseerd door hun smaak.
In het voorjaar de weidekringpaddenstoel, de cantharel, de morielje, in het najaar de hoorn des overvloed en de koningin onder de paddenstoelen: het eekhoorntjesbrood.
Gasten vergezellen Ruud regelmatig op zijn zoektocht en natuurlijk maakt Ena graag plaats in het menu voor de gevonden heerlijkheden.