Geschiedenis

O
Ontdek de Bourgogne arrangement

La Mortaise ligt in het hart van de Bourgogne in Parc du Morvan. Door deze centrale ligging is het een prima uitvalsbasis om de Bourgogne te ontdekken.

Wijnhoofdstad Beaune, hertogelijk Dijon, abdij van Fontenay, pelgrimsplaats Vézelay, Romaans Autun, cultureel Chalon-sur-Saône, historisch Alésia en het ingenieuze Bourgondische kanalensysteem liggen allemaal op rijafstand.

Maar ook in de directe omgeving is er veel te ontdekken en genieten: streekmarkten en brocantes, kastelen en landhuizen of uitstekende restaurants en wijnkelders. Maak daarom gebruik van ons vijfdaags arrangement en maak in een paar dagen kennis met de Bourgogne.

Dag 1

Aankomst bij La Mortaise. U wordt vanaf 16.00 uur verwacht. Onder het genot van een welkomstdrankje vertellen we u over de verschillende bezienswaardigheden in de omgeving. Samen bekijken we wat uw wensen zijn en welke uitstapjes daar het best bij passen. ’s Avonds schuift u aan voor het diner om 19.30 uur*.

* Bij aankomst op maandag, woensdag, vrijdag of zaterdag. De andere dagen kunt u in het dorp eten (niet inbegrepen in het arrangement). Het welkomstdiner schuift dan door naar de volgende dag.

Dag 2

U begint de dag met een goed ontbijt in de tuin of de eetkamer. Vandaag rijdt u naar het Noorden richting de Auxois. U kunt na 25 kilometer een koffiestop in Saulieu maken. Of u rijdt door naar Semur-en-Auxois. Dit is een mooie plaats met oude stadsmuren en een indrukwekkende basiliek. U vindt vast een leuk adres voor een lunchpauze. Daarna vervolgt u de route naar de abdij van Fontenay. Dit voormalige kloostercomplex staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Op de terugweg doet u Flavigny-sur-Ozerain aan, een van de mooiste dorpjes van Frankrijk waar ook de bekende anijssnoepjes vandaan komen. Het is een lang programma maar u hoeft u niet te haasten; vanavond is er geen table d’hotes.

Dag 3

Vandaag blijft u dichter in de buurt. U rijdt door de Morvan naar de Mont Beuvray waar de Keltische hoofdstad Bibracte gevestigd was. Het museum is in 2013 opnieuw ingericht en een bezoek waard. Daarna gaat u te voet of met de bus de berg op om zelf de opgravingen, zomers live, te bekijken. In de zomer kunt u ook kennismaken met de Keltische keuken waarbij u uit houten nappen eet. Wie de Keltische keuken te ongeciviliseerd vindt, kan voor de lunch terecht in het nabijgelegen dorp.

Nadat u kennis heeft gemaakt met de Kelten rijdt u naar Autun: de Romeinen kozen een toegankelijker locatie voor hun stad. In Autun bezoekt u het Romeinse theater, de toegangspoorten en de Sint Lazare kathedraal. U kunt naar het hooggelegen Croix de la Libération rijden voor een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. U rijdt terug naar Lucenay maar kunt een omweg maken via Sully en daar het kasteel bezoeken. Ook het Romaanse kerkje van het Curgy is de moeite waard.
Om 19.30 uur zijn de tafels weer gedekt voor het diner.

Dag 4

Deze excursie brengt u naar de wijnstreek rondom Beaune. U maakt een tussenstop in Nolay waar u het dorpsplein bezoekt. Op dit plein vindt u markthallen die dateren uit de middeleeuwen. Vroeger hadden alle grotere plaatsen dit soort overdekte hallen. Nolay is ook het begin van de wijnstreek. U rijdt een deel van de route de grands crus en doorkruist bekende wijndorpen als Meursault, Chassagne-Montrachet en Puligny.
Even voor Beaune stopt u in Pommard waar u het vermaarde chateau de Pommard bezoekt. De rondleiding geeft een goed beeld van de Bourgondische wijze van wijnmaken en hoe de kwaliteit geborgd wordt. Deze tour wordt afgesloten met een proeverij. Daarna rijdt u nog vijf kilometer naar Beaune voor een bezoek aan het Hotel Dieu en wellicht een afsluitend diner.

Dag 5

Na het ontbijt eindigt uw arrangement. U heeft nu een goed beeld gekregen van de Bourgogne en een aantal hoogtepunten gezien. Als u nog niet uitgekeken bent, verlengt u gewoon het arrangement of u komt ons nog een keer bezoeken.