Wandelen

M
Met Loopend vuurtje in Alpes-de-Haute-Provence

Met Loopend Vuurtje wandelen in één van de meest indrukwekkende gebieden van Europa!

Het Zuid-Franse departement ‘Alpes de Haute Provence’ is vooral vermaard om de indrukwekkende kloof ‘Gorges du Verdon’, het ‘Lac de Saint Croix’ en de hoogvlakte van Valensole, met zijn schitterende uitzichten en weidsheid. De bergen en hoogvlaktes met koren- en lavendelvelden wisselen elkaar overal af! De Alpes de Haute-Provence bestaat uit twee heel verschillende soorten landschapstypes: het noordelijke deel is echt Alpenland, het zuidelijke deel volbloed Provence. De hoofdstad Digne-le-Bains ligt precies in het centrum. In dit gebied van Frankrijk overheerst hun traditionele levenswijze: ‘als een god in Frankrijk’!

Onderweg zien we echter vooral de dorpjes, al dan niet verlaten, watervallen en stromende beekjes, horen we de cicaden of ontmoeten we de stilte. Na een rondwandeling en een afdaling over een Romeinse weg, bezoeken we Moustiers-Sainte-Marie, geplakt tegen de rotswanden en één van de 50 mooiste stadjes van Frankrijk.

Ons bijzondere en zeer sfeervolle onderkomen van deze week is gelegen nabij Saint Jurs, 30 km van Digne-les-Bains. In het vroege voorjaar (april) is het genieten van de bloemen. En tijdens onze herfstreis zul je versteld staan van de kleurenpracht. De combinatie van ons verblijf op deze plek, waar ‘s nachts de onmetelijke sterrenpracht te aanschouwen is, en het RAB-wandelprogramma, maakt deze reis van Loopend Vuurtje tot een wel heel aantrekkelijke. Samen met de ruige prachtige natuur, de kleuren en geuren van de lavendel, de oude dorpjes en stadjes, de lokale wijnen en producten, sluit deze reis uitstekend aan bij de overheersende traditionele levenswijze van de Fransoos in dit gebied: ‘als een god in Frankrijk’!

Dag 1
Vliegreis Amsterdam – Marseille en aansluitend vervoer met busjes naar La Blache.

Dag 2
We beginnen ontspannen met een wandeling vanaf ons onderkomen “La Blache” om een beetje in te lopen in de heuvels van het gebied. We lopen naar Saint Jurs; het lijkt het einde van de bewoonde wereld, je stapt zo in  “into the wild”. We kunnen lunchen in een plaatselijk restaurant met een schitterend uitzicht over de St. Jurs (1320m) en over de rest van het gebied. We lopen na de lunch door de lavendelvelden terug naar ons onderkomen.

Dag 3
Vandaag gaan we ietwat naar het zuiden. Daar vinden we de wereldberoemde Gorges du Verdon, de grootste Europese canyon. Dit is één van de meest pittoreske gebieden van Zuid Frankrijk. We lopen vandaag langs de noordelijke kliffen. Vanaf Col d’Aven steken we het plateau over door de voor Frankrijk typerende grote lavendelvelden en komen dan opnieuw bij kliffen van de canyon. Deze wandeling is niet erg moeilijk (niet hoogtevreesgevoelig), maar wel erg spectaculair.

Dag 4
We rijden met busjes naar Dinge-les-Bains en beklimmen van hieruit naar het westen la Gomberge (1490m), de op één na hoogste berg van het massief. We passeren de Landran (1217m) en de Martignon (1430m) en kunnen het gebied steeds beter overzien. De uitzichten tijdens de routes zijn fenomenaal en de wandeling is erg fotogeniek.

Dag 5
Vandaag lopen we een stuk van de beroemde GR 99, die uiteindelijk eindigt aan de Middellandse Zee. Deze GR staat bekend als een zeer zware trektocht, maar het stuk dat wij vandaag lopen is niet erg moeilijk. Het is een zonnige route (noord-zuid).

Dag 6
Vandaag lopen we een stuk van de GR 49, die door de Gorges du Verdon gaat. We stijgen en dalen 600 meter en lopen door tamelijk eenzaam bergachtig terrein. Dit is een tocht om nooit meer te vergeten. Alleen de Grand Canyon (VS) is mooier!

Dag 7
We gaan opnieuw naar Dinge-les-Bains en ronden hier naar het oosten de Pic de Couard. Met zijn bijna 2000m is dit de hoogste top van het gebied. Als we genoeg energie over hebben beklimmen we de top ook nog.

Dag 8
We gaan met busjes naar het vliegveld in Marseille voor de terugvlucht naar Amsterdam.