Fietsen

F
Fietsarrangement Morvan

De Morvan is een zeer afwisselend fietsgebied. Het is een heuvelachtig gebied waar de klims nooit heel lang zijn. Wel wordt u eenmaal op de top beloond met prachtige vergezichten.

Voor het fietsarrangement hebben we diverse fietsroutes voor u uitgezet en beschreven. U kunt gebruik maken van een van onze huurfietsen. Dit zijn Gazelle fietsen met 24 versnellingen en daarmee heel geschikt voor fietstochten in de Morvan.

Dag 1 van uw fietsarrangement

Aankomst bij La Mortaise. U wordt vanaf 16.00 uur verwacht. Onder het genot van een welkomstdrankje vertellen we u over de verschillende fietsroutes en geven u de fietsen. U kunt eventueel een kleine fietstocht maken. Vanaf het dorpsplein van Lucenay fietst u naar het vervallen kerkje van Morey. Het is een korte maar steile klim. Zo kunt u even kennismaken met de heuvels van de Morvan en wennen aan de versnellingen van de fiets. Daarna daalt u af en rijdt door het vlakke dal naar het kasteel van Visigneux. Daar keert u en fietst terug naar het dorp of u vervolgt de route tot Savilly. ’s Avonds schuift u aan voor het diner om 19.30 uur.*

* Bij aankomst op maandag, woensdag, vrijdag of zaterdag. De andere dagen kunt u in het dorp eten (niet inbegrepen in het fietsarrangement). Het welkomstdiner schuift dan door naar de volgende dag.

 

Dag 2 van uw fietsarrangement

U begint de dag met een goed ontbijt waarbij u ook een lunchpakket voor onderweg klaarmaakt. U krijgt voor onderweg ook vruchtensap, water en fruit mee. Vandaag maakt u een rondrit naar het kasteel van Sully. Deze route van ongeveer 50 kilometer is redelijk makkelijk. U fietst vooral door het glooiende coulisselandschap waar weide en bos elkaar afwisselen. Het kasteel is nog altijd bewoond maar de kasteelvrouwe en heer hebben het opengesteld voor bezoekers. Eenmaal uitgerust vervolgt u de route. U fietst over rustige vlakke landweggetjes terug naar La Mortaise. Als u terug bent, lonkt het zwembad voor een verfrissende duik. Of u kiest voor een van de zitjes in de tuin om uw benen rust te geven.

Dag 3 van uw fietsarrangement

Op de derde dag staat er een rondrit naar Autun op het programma. Als u Autun op de fiets bezoekt, kunt u kennis maken met verschillende gezichten van Autun: het middeleeuwse deel rond de Sint Lazare kathedraal, via de stadsmuren naar het Romeinse openluchttheater en uiteraard naar het gezellige stadsplein. Wij hebben twee verschillende routes naar Autun uitgezet. Een wat langere route voor de liefhebber of een korte route als u meer tijd in Autun zelf wilt doorbrengen.
Om 19.30 uur zijn de tafels weer gedekt voor het diner.

Dag 4 van uw fietsarrangement

Vandaag fietst u door het dal van de Ternin en de Chaloire naar Anost. Anost is een dorp met winkels, enkele restaurants, een zwemmeertje en een klein museum gewijd aan de ‘galvachers’ (ossendrijvers). Het museum geeft een beeld van het schrale leven in de Morvan van de 19e eeuw.
Bij deze fietstocht rijdt u langs een stationnetje dat herinnert aan voorbije tijden. Er is tegenwoordig geen spoorverbinding meer in de Morvan. U kunt wel op het station terecht voor een kopje koffie. Tegenover het station ligt een atelier van een beeldhouwer/keramist. En bij het verlaten van Anost komt u het atelier tegen van een papierschepper. Ook wordt op verschillende plaatsen hout bewerkt tot kunstvoorwerpen of, afhankelijk van uw smaak, kitsch. Kortom op deze fietstocht kunt u verschillende oude ambachten herbeleven.

Dag 5 van uw fietsarrangement

U heeft na enkele dagen fietsen voldoende geoefend voor de fietstocht naar het Lac des Settons. Het meer ligt op een hoogte van 500 meter dus u moet op de heenweg 150 meter klimmen. Een paar keer moet u dan ook flink op de pedalen, of gewoon een stukje lopen. Maar het is de moeite waard, zeker als u de 19e-eeuwse stuwdam over fietst. En u wordt op de terugweg beloond met lange afdaling naar Lucenay l’Evêque.

U kunt ook in plaats van naar het meer kiezen voor een fietstocht door de wijngaarden van de Côtes de Beaune. U parkeert bij Santenay en fietst op ontspannen wijze naar Beaune dat u te voet of op de fiets kunt bezoeken. Het Hotel Dieu met het bekende en beeldbepalende dak is een visite meer dan waard.
Bij terugkomst levert u uw fiets weer in. ’s Avonds staat het laatste diner op het programma.

Dag 6 Einde van uw fietsarrangement

Na het ontbijt eindigt uw fietsarrangement.