Eerste wereldoorlog Frankrijk arrangement

Cultuur

E
Eerste Wereld Oorlog in de Meuse

Menselijk drama

Nederland was ten tijde van de Eerste Wereldoorlog neutraal. En daarmee staat deze oorlog voor Nederlanders vaak in de schaduw van de Tweede Wereld Oorlog. In Frankrijk is dat een ander verhaal. Overal kom je monumenten tegen ter nagedachtenis aan La Grande Guerre. En dat is niet voor niets. De strijd die er destijds woedde was hevig, het leed enorm.

Hoe zag deze oorlog er dan uit? Wat gebeurde er eigenlijk, en waarom? Er zijn nog vele herinneringen aan die periode, en het verhaal erachter is veelal onthutsend en verbijsterend. Heel leerzaam om je een beeld te vormen van deze bloedige periode in de 20ste eeuw, wat het betekende voor de mensen in die tijd, en hoe het zover kon komen.

Natuurlijk zijn er boeken volgeschreven over de Eerste Wereldoorlog. Maar hoe indrukwekkend is het om daar te zijn waar het gebeurde, en je te laten bijpraten door iemand die er alles vanaf weet …

Ter plekke bijgepraat

En dat kan! Er zijn twee mogelijkheden: in juni naar Verdun, of in oktober naar Les Eparges en omgeving.

Van 23 tot 26 juni

De hele streek rondom Verdun was van 1914-1918 een strijdveld, waarvan nu nog vele sporen zijn terug te vinden.

We gaan twee dagen de streek door en bezoeken minder bekende maar zeer interessante plaatsen. Loopgraven, musea, herdenkingsplaatsen, het strijdtoneel. Fort Troyon, Romangne sous Montfaucon, Chattancourt, Bois Brulée.

Voor mensen die al het een en andere weten én voor iedereen die niet veel weet over deze “grote oorlog” is dit een interessant en leerzaam weekend, met veel uitleg van verschillende gidsen.

Van 13 tot 16 oktober

We duiken in de historie van het vernietigde plaatsje Les Eparges.

Door toedoen van de Nederlandse Andries van Wezel is het weer opgebouwd. Dit weekend wordt de honderdjarige herdenking van de wederopbouw gevierd.

Rondom deze plaats is er veel gevochten en er zijn vele interessante “sites” in de omgeving die we gaan bezoeken. Onder leiding van onze ervaren Wereld Oorlog 1 gids Dries ontdekken we de geschiedenis.

Waar slaap je?

Je logeert bij de supergezellige bed and breakfast Le Ciel Bleu. Er wordt heerlijk voor je gekookt door eigenaren Annemarie en Fred.

Wat kost het?

De kosten zijn € 225 per persoon all-in.

Inschrijven of meer info?

Ga dan naar Le Ciel Bleu. Bij de eigenaargegevens kan je Annemarie en Fred een bericht sturen door te klikken op ‘Stuur een email’.