D
De regionale markten

Le Clos Domange | geitenkaasIn Mâcon en in de omliggende dorpen zijn er wekelijks grote of kleine maar pittoreske markten waar je de producten van de streek kan proeven en kopen.

Bezoek een geitenboerderij
Mâcon is gekend voor zijn typische geitenkaasjes, le Mâconnais. Geitenboerin Eliane levert in Le Clos Domange dagverse geitenkaasjes, zo zacht als room maar ook half-belegen of oud zijn ze verrassend lekker. Ze leidt je graag rond in haar geitenboerderij en vertelt je de kunst van het kaas maken. Ze kweekt ook andere dieren zoals kippen, konijnen, eenden en samen met een witte Mâcon smaakt haar kaas nog beter als je ze ter plekke kan proeven.Le Clos Domange | escargots

L’ Escargot Brionnais
Wil je eens zien waar al die Bourgondische slakken vandaan komen, bezoek dan eens La Ferme Hélicicole de Corinne Rubod te Vaux; op een uurtje rijden.
De slakken worden er artisanaal gekweekt en bereid. Je hebt geen idee hoeveel soorten en welke fijne bereidingen ze er zo al maken.

De Charolais
De witte koe van de Bourgogne, je ziet ze hier en daar op het gras grazen als je noordelijker gaat rondrijden.

Le Clos Domange | charolaisAls je er meer over wil weten kan je La Maison du Charolais bezoeken op 45 min rijden.

De Bresse kip, de beste kip ter wereld
Met witte veren en blauwe poten, zijn de Poulet de Bresse echt wereldvermaard. Al zijn ze wat prijzig, ze zijn het proeven waard.

Bij Georges Blanc in Vonnas op 30 minuten rijden van hier, ben je meteen aan het juiste adres. Van generatie op generatie bouwde deze familie Blanc zowaar een heel gamma restaurants en brasseries uit waar de poulet de Bresse bereid wordt op traditionele wijze tot en met de meest verfijnde en speciale topgerechten. Het Le Clos Domange | Bresse kipheeft de familie alvast geen windeieren gelegd. Het stadje Vonnas wordt zelfs le village Blanc genoemd: “He practically owns the place”!

De heerlijke worstjes

Les sauccissons secs : je vindt ze hier al op elke kleine dorpsmarkt of in lokale kruidenierswinkel. Variaties met beaufortkaas, cantarellen, provencekruiden of geitekaas… Het proeven waard!

De heerlijke rillettes en andere patés

In grote overschalen worden hier wel 100 soorten patés, terrines en rillettes gemaakt en ook dat vind je altijd bij de lokale marktjes en kruideniers. Ze snijden ze vers uit de ceramische ovenschaal en zo zijn ze op z’n best!

Zoete heerlijkheden

Verse honing haal je hier bij de wijnboeren die vaak ook Imkers bij hun velden aan het werk zetten. In vele omliggende dorpjes zijn kleine ambachtelijke ateliers waar ze verse caramels, chocoladepasta’s of pâtes de fruits maken die graag hun weg vinden om je ochtend croissant of middagtoastje ; om duimen en vingers van af te likken!