Rust, gezelligheid en lekker eten.

Dit droomhuis is een plek waar je graag vertoeft, een gezellig oord waar je tot rust komt en heerlijk verwend wordt. Een plek om een paar onvergetelijke dagen door te brengen…

De Haute-Saône grenst aan de departementen Côte-d'Or, Haute-Marne, Vogezen, Territoire de Belfort, Doubs en Jura en ligt op amper 2 uur rijden van de Zwitserse grens.

Eens van de autosnelweg, rijd je over rustige landelijke wegen waar je makkelijk 90 km/uur kan en mag rijden. Enkel in de dorpskernen is de snelheidslimiet 50 km/uur.

Bovendien kan je intussen alvast van het mooie landschap genieten…

 

Lees meer

Lees minder

Bekijk alle foto's

Faciliteiten

  • WiFi
  • Nederlands contactpersoon
  • Eigen sanitair
  • Table d'hotes
  • Bij een zwemmeer

Beschikbare kamers

max. 3 personen

Abricot

  • Eenpersoonsbedden
  • Eigen toilet
  • Badkamer met douche
  • Kinderbed mogelijk
  • Tweepersoonsbed

Ruime kamer met extra bed in de alkoof.

max. 3 personen

Cérise

  • Eenpersoonsbedden
  • Eigen toilet
  • Badkamer met douche
  • Kinderbed mogelijk
  • Tweepersoonsbed

Ruime kamer met zicht op de tuin.

max. 2 personen

Fraise

  • Badkamer met douche
  • Kinderbed mogelijk
  • Zithoek
  • Tweepersoonsbed
  • Eigen toilet

Zeer ruime kamer met eigen badkamer, zithoek in de kamer & bibliotheek.


Omgeving

Afstand tot Utrecht 641 km

WANDELEN
Ik ben zelf een wandelliefhebber en heb al enkele mooie wandelingen met mijn huis als vertrek- en aankomstpunt uitgeprobeerd en uitgeschreven.

Een uitgebreide routebeschrijving met herkenningsfoto 's is op eenvoudig verzoek te verkrijgen in onze chambre d' hôtes.

Bosaardbeienwandeling: duur 1u, verharde wegen & boswegen, kan modderig zijn, dus best goede wandelschoenen voorzien, niet geschikt voor buggy 's of rolstoelen.

OP HET WATER
De Saône, een vrije rivier met weinig sluizen. De rivier met zijn brede bedding en nonchalante stroom is een eenvoudig bevaarbare rivier. Het waterpeil is in ieder seizoen voldoende om onder goede voorwaarden te varen.
Het grootste gedeelte van de Saône is in natuurlijke staat gebleven en het is daarmee de ideale waterweg voor diegenen die van riviertoerisme houden.

En wist je dat je op de Saône boottochten kan maken, met gids of zelfstandig? Een vaarbewijs is niet nodig.

FIETSEN
In de omgeving van onze chambre d' hôtes zijn er vele mogelijkheden voor natuur- en cultuurliefhebbers. Je kan er kilometers fietsen door de natuur die bovendien erg gevarieerd en lichtglooiend is, bossen, weilanden, kabbelende riviertjes... Kleine dorpjes met karakteristieke kerktorens (wij noemen ze theemutsen) liggen tussen de grotendeels uit loofhout bestaande bossen en weilanden. Er straalt een weldadige rust van het landschap uit.

Picknickplekjes zijn in overvloed te vinden in dit mooie heuvelachtige landschap.

VESOUL
Bijzonder is de overdekte markthal met allerlei kraampjes waar regionale producenten de lekkerste groenten, fruit, vis, vlees, kazen, wijn… te koop aanbieden.

Notre-Dame-De-La-Motte is een klein bedevaartsoord dat hoog boven Vesoul uit torent, en is recent helemaal vernieuwd. Na een steile klim kan je van een grandioos panorama genieten.

Bij museum Georges Garret kan je helemaal gratis de schilderijen van Georges Garret en zijn leerlingen bewonderen. De lichtinval is schitterend. Niet alleen de kunstwerken maar ook het gebouw is echt de moeite waard.

Le Jardin Anglais: Midden in het centrum, kan je een wandeling maken door een klein park in Engelse stijl aangelegd.

Verder shoppen in de gezellige straatjes in het centrum (beroemd om zijn vele chocolatiers), een bezoekje aan de mooie kerk, een wandeling rond het 'Lac de Vesoul', een tocht met de 'railbike' over een oude spoorweg, een ommetje langs het 'camp de Césaer' in Chariez of 'Les 12 apôtres'…. genoeg te beleven in en rond Vesoul.

CHARIEZ
Een dorpje uit de middeleeuwen met grote huizen, statige bogen, één hoofdstraat en kleine dalende of opgaande steegjes naar de vroegere wijngaarden. Er waren ongeveer 200ha wijngaarden, alleen al in dit dorpje, en het zijn de Romeinen die hun legioen er lieten uitrusten, wars van overstromingen en beschermd tegen de vijand door de hoge heuvelrug met door de zee uitgesneden rotsen.

De natuur is er heerlijk, er zijn ook grotten en de Romeinse vesting (Camp de César) waar je een prachtig uitzicht hebt is zelfs te voet te bereiken, een mooie wandeling. In de omgeving zijn er ook nederige woningen uit de vroege middeleeuwen te ontdekken, nog goed bewaard ook nog.

Een gesprek met een plaatselijke bewoner leverde ons een bezoek op in een oude wijnkelder waar vooral kaas werd gemaakt, Emmentaler onderandere, de man is Zwitser en kaasmaker geweest.

Zijn hobby is fossielen verzamelen in eigen streek en er zijn er nogal wat aanwezig in zijn kelder, een museum op z'n minst. Medusa 's, garnalen, vissen, schelpen, zeesterren, slakken, mosselen, oesters... Ook maakt hij wat wijn, pinot noir en chardonnay. Vol trots toonde hij ons zijn hele verzameling fossielen, de gewelven uit de 15de eeuw, het huis waar eens de kaasmakerij gevestigd was...

Vanuit dit prachtige dorpje, geklasseerd als historisch erfgoed, maar nergens in de boekjes vermeld, raar maar waar, kwamen we na 5' in een abdij van rijke dames '(abbey de dames noblesse' oftewel begijnen op hoge hakken). Super! En de verbeelding van de jonker met een beurs vol goud...

De avond begon te vallen en we bereikten nog een malende watermolen op 0,5 km vandaar, hazen en korhoenen voor onze neus.... Wat een weelde, welk een rust en dat op 15km van onze deur in Chargey-Les-Port.

Dit is vergeten erfgoed, dromen van vroegere tijden..., genieten met pick-nick op zak, vakantie nemen met volle teugen.

LUXEUIL LES BAINS

In Luxeuil maakten we een stadswandeling (folder met beschrijving in het Nederlands is ter beschikking) waarbij we vele mooie historische gevels bewonderden en een goede eerste indruk van het stadje kregen.

Het restaurantje dat we 's middags ontdekten is zeker een aanrader, we aten in een gezellig ingerichte vroegere wijnkelder. De pizza was met liefde bereid door een jonge kok en opgediend door zijn vrouwtje, beiden runden ze met veel passie voor het vak hun eigen restaurant.

De tocht leidde ons verder langs de 'rijkere kant' van Luxeuil om te eindigen bij de Thermen, een ideale plek om echt te onthaasten. Men biedt er talrijke arrangementen aan tegen een redelijk prijsje (als je tenminste badhanddoek en badjas zelf meebrengt), op voorhand reserveren is wel aangeraden. |

Een bezoekje aan het ecomuseum in Fougerolles is echt een aanrader, en distillerie Coulin (mmmmm).

PESMES
Pesmes is een van de 151 mooiste dorpen van Frankrijk, met een rijk cultuurhistorisch patrimonium! Pesmes is ook één van de 31 'Petites Citées Comtoises de Caractère'.

Wie graag iets meer bedrijvigheid meemaakt; elke woensdagvoormiddag is het markt, evenals elke eerste dinsdag van de maand, dit op de Place des promenades.

Andere interessante plaatsen om te bezoeken zijn Rupt-sur-Saône met donjon en prachtig uitzicht’ Ray-sur-Saône met het kasteel en événements een prachtig uitzicht over de omgeving, Fondremand, het kasteel van Oricourt, het kasteel van Gy, Ronchamp met de kapel van Corbusier, Belfort, het openluchtmuseum van Haut-du-Them Château Lambert, Besançon, Langres, Champlitte...

Lees meer

Lees minder


Beoordelingen

Rob en Marij Veth

Wanneer men haute cuisine verwacht dan zit men bij de Chambre d`Hotes van Lut en Jean helemaal goed. Van het ontbijt tot en met het diner zetten zij de heerlijkste gerechten op tafel. De prachtige muziek op de achtergrond en de wijze waarop zij al het lekkers presenteren maken alles af. Lut en Jean hebben ons zeer gastvrij ontvangen en gaven ons in allerlei op zichten zorg op maat.

september 2023

10

Idsert

We zijn gastvrij ontvangen door Lut en Jean. Het avond eten was goed verzorgd (is een optie) en het ontbijt was voorzien van streek producten. Het verblijf was relaxt en rustig, de tuin is de moeite waard om meerdere dagen te verblijven.

augustus 2023

10

Siep en Ri-ja

Wij zijn heel hartelijk ontvangen door Jean en Lut. Zij hebben ons een rustig en relaxt verblijf geboden.
We hebben genoten van het heerlijke ontbijt met royaal aanbod van producten uit de streek. Ook hebben we een keer gebruik gemaakt van de tables d’hôtes, wat ook erg lekker was.

augustus 2022

10

Kim Kemp

Superfijn!

augustus 2021

8