Lekker aanschuiven aan de table d’hôtes en dan genieten van een vegetarische maaltijd? Dat kan op steeds meer adresjes in Frankrijk. Wij selecteerden er een aantal voor je…

Vega paradijs La Garnasette in de Auvergne

Eigenaresse Lidy Nouris runt haar B&B in de Auvergne al meer dan 20 jaar. De boerderij ligt net even buiten een gezellig dorp, midden in de natuur en vlakbij een meer. De laatste 15 jaar zijn zij en haar man helemaal overgestapt op de vegetarische keuken, Lidy heeft ook 4 jaar lang vegetarische kooklessen gegeven. De voornaamste reden is om meer respect te hebben voor dieren, die liever in de wei lopen dan in de pan te sudderen.

La Garnasette is gespecialiseerd geraakt in de vegetarische keuken, waarbij o.a. gegratineerde venkel uit de oven en risotte met zongedroogde tomaten met regelmaat op het menu staan. Ook is het mogelijk om veganistisch en glutenvrij te eten. Ze merkt dat steeds meer gasten kiezen voor de vegetarische keuken, jongeren kiezen zelfs vaak voor een veganistische maaltijd.

La Garnasette, vanaf 60 euro per nacht voor twee personen, vegetarisch diner voor 22 euro.

 

Geen vleesvervangers, maar unieke smaakcombinaties bij Villa Moncoeur

Een reactie van een docent koken van de Haagse Hotelschool zegt eigenlijk al genoeg: “De vegetarische keuken van Villa Moncoeur is een ster waard..”. Jan Peter en Maud, de eigenaren van Villa Moncoeur in de Vogezen proberen in de vegetarische keuken smaakcombinaties uit die je in het algemeen bij de meeste restaurants niet tegenkomt. Veelal geïnspireerd op de klassieke Franse en Italiaanse keuken.

Er wordt altijd op zoek gegaan naar authentieke smaken, dus nooit vleesvervangers of altijd maar paddestoelen of kaas. Om een indicatie te geven, stond er deze week o.a. op het menu: Kastanjesoep met ahorn-siroop en wilde venkel en een ovenschoteltje met spinazie, een gepocheerd ei en een hollandaisesaus. Als dat niet lekker is?

Villa Moncoeur, vanaf 100 euro per nacht voor twee personen, vegetarisch diner voor 27,50 euro.

 

Een verrassend vega diner in de Dordogne

 In de Dordogne ligt deze mooie B&B, compleet met zwembad, prachtig uitzicht en een uitstekende keuken. Koken is Erica haar lust en haar leven, ze vindt het een uitdaging om mensen die vegetariër zijn, een allergie of een beperking hebben ook lekker te laten eten (zoals het geitenkaastaartje op de foto).

Vegetariërs hebben het best moeilijk in Frankrijk, vleesvervangers bestaan hier niet of nauwelijks. In de restaurants komen ze toch vaak niet verder dan een omelet. Dus als vegetariërs aan tafel schuiven bij Michel en Erica, probeert ze altijd iets verrassends voor ze te maken.

Voor de liefhebber is het mogelijk om een dagje mee te werken op de wijngaard. Niks lekkerder dan je hoofd leegmaken door lichamelijke arbeid en dan neer te ploffen voor een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn.

Domaine de la Rogere, vanaf 95 euro per nacht voor twee personen, vegetarisch diner voor 25 euro.

 

Vegetarisch eten in de Vogezen

In het het hart van de hoge Vogezen ligt bed & breakfast Bonbon. De eigenaren Annette en Ronald koken graag vegetarisch voor hun gasten, omdat zij zelf ook overwegend vegetarisch eten. In het verleden hadden de eigenaren een brasserie met als specialiteit vegetarische maaltijd salades.

Bonbon ligt in een omgeving met absolute rust, ruimte en een overweldigende natuur. Het ligt aan het einde van een doodlopende weg dus geen verkeer, grenzend aan diversen wandelroutes.

B&B Bonbon, vanaf 75 euro per nacht voor twee personen (of 40 euro één persoon), vegetarisch diner voor 20 euro.

 

Een paradijs in de Dordogne

La Verte ligt in een prachtig heuvelachtig gebied in een relatief onbekend gedeelte van de Dordogne. Het is omringd met bossen en velden, doorsneden door beekjes en rivieren. De eigenaren Arthur en Corine koken met lokale, biologische producten. Ze zijn liefhebbers van de Franse keuken met mediterrane invloeden en koken graag voor hun gasten een vegetarische maaltijd.

Op La Verte heb je een kamer van 70 euro per nacht.