5 Verschillende routes door de Champagne streek

5 Verschillende routes door de Champagne streek

De Champagne regio is voornamelijk bekend van het produceren van die heerlijke flessen bubbels. Maak eens een route door de prachtige Champagne streek in Frankrijk, bezoek een champagnehuis en ontdek de meest lekkere champagnes. Wij hebben 5 champagneroutes voor je uitgestippeld!

Een champagnehuis bezoeken

Om een beetje te begrijpen wat een champagne bijzonder maakt is het een goed idee om de wijngaarden, de pittoreske dorpjes te bezoeken en een rondleiding (avec dégustation) te krijgen bij een champagneboer. De beste periode om naar de Champagnestreek te gaan is vanaf mei, zodat je de druiven nog ziet groeien t/m de oogsttijd in september.

Net buiten Reims en Epernay zijn er vele champagneboeren te bezoeken. Een traditioneel bezoek duurt ongeveer één uur en begint, zoals meestal het geval is, met een korte film over de rijke geschiedenis van het champagnehuis en over de ambacht van champagne maken.

Route touristique champagne - 5 routes

5 Verschillende champagne routes

De zogenoemde Route Touristique du Champagne is in totaal een paar honderd kilometer lang en is verdeeld in vijf routes, over de hele streek. Hieronder vind je een een overzicht van de vijf verschillende routes die je leiden langs de prachtige wijngaarden en champagnehuizen.

Ben je op zoek naar een gastvrije en mooie chambres d’hotes of gite vlakbij de champagne route? Op de website vind je een ruim aanbod met de meest prachtige adresjes in deze streek. Zo hoef je na al die proeverijen niet ver meer te rijden. Neem een kijkje…

http://www.chambresdhoteswijzer.nl/kaart/regio-champagne-ardenne/

1. Massif de Saint Thierry

Deze prachtige champagne route loopt ten westen van de stad Reims. Het is een route die je meeneemt langs vele wijngaarden en bossen. Begin de route in de stad Reims zelf, hier zijn vele champagnehuizen vertegenwoordigd.

De champagne route Massif de Saint Thierry neemt je mee langs vier champagnehuizen. Begin bij champagnehuis Pommery en rijd vervolgens door naar Taittinger, Francis Boulard et Fille en eindig bij het achttiende-eeuwse wijnhuisdomein Ariston Père et Fils.

2. Montagne de Reims

Voor het rijden van deze route vertrek je vanuit Reims of Epernay. Begin je in Reims dan kom je onderweg vele kleine champagnehuizen tegen, maar eenmaal aangekomen in Epernay is het een walhalla van een aantal grote champagnehuizen. Het bekendste wijnhuis ter wereld is vast en zeker Moët et Chandon. Een ander groot wijnhuis in Epernay is Mercier, hier kun je met een elektrisch treintje een tour nemen door de kelders van het huis.

Onderweg kun je in het hart van het Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims een heerlijke wandeling maken om alle champagne even uit je lijf te lopen.

3. Vallée de la Marne

De champagneroute Vallée de la Marne begint in Epernay (met alle grote champagnehuizen). De route hierboven kun je dus ook deels combineren samen met deze route. Op deze route passeer je het champagnehuis Tribaut in het dorp Hautvillers. Dit is het eerste champagnehuis ter wereld die zijn deuren heeft geopend voor bezoekers.

Een ander champagnehuis op deze route is Charlier et Fils, bekend op de fruitige champagnes en de vele prachtige duizenden bloemetjes die in de lente en zomer het domein helemaal opfleuren.

4. Côte des Blancs

De Côte des Blancs loopt tussen Epernay en Sézanne. De champagneroute loopt door dorpjes met bekende champagnenamen zoals Pierre Gimonnet et Fils (enkel op basis van de Chardonnay druif), Jean Milan et Fils en Pierre Pinard.

5. Côte des Bar

Deze champagneroute neemt je mee door maar liefst dertig pittoreske dorpjes. deze route loopt door een dertigtal dorpjes in het departement Aube (een stuk zuidelijker van Epernay). De dorpen die onder andere aangedaan worden zijn Les Riceys en Essoyes.

De Aube is nog niet zo bekend als champagne gebied. Het leuke hiervan is juist dat hier de relatief minder bekende champagnehuizen te vinden zijn, zoals Guy de Forez (zij maken al champagne sinds de 17e eeuw) en Rémy Massin et Fils (een familiebedrijf met heerlijke champagnes die regelmatig in de prijzen vallen).

In Essoyes is daarnaast ook het atelier van schilder Renoir te vinden, de moeite waard om een bezoek aan te brengen.

Wanneer ga jij een heerlijke trip naar de Champagne streek maken? Vanaf Utrecht ligt de Champagne op zo’n 4 uur rijden.

Laat hieronder een reactie achter

Door Chambres d'Hotes Wijzer

Op Chambres d'Hotes Wijzer helpen wij onze bezoekers bij het vinden van prachtige vakantie adresjes door heel Frankrijk.

Laat je inspireren door onze nieuwsbrief en ontvang unieke vakantie adresjes in je mailbox, ver weg van al het massatoerisme. Daarnaast ontvang je ook ons gratis eBoek met prachtige routes door heel Frankrijk.

Bekijk website


Persoonlijk uitgestippelde routes
GRATIS eBoek met prachtige routes door heel Frankrijk

Ontdek prachtige routes door heel Frankrijk. Ervaar alvast het Franse vakantiegevoel en download ons gratis eBoek.
Ruim 15.000 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.