Mindfulness in de Franse Campagne

Mindfulness in de Franse Campagne

Het hoogseizoen is weer bijna achter de rug en we kunnen nu al terug kijken op een hele geslaagde zomer: volgeboekt, over het algemeen heel mooi weer en –last but not least- hele leuke gasten! Veel van die gasten lieten ook Nederlandse bladen achter, die altijd erg welkom zijn, aangezien wij die hier niet kunnen kopen. Opvallend is dat bijna ieder blad wel een artikel aan het begrip ‘mindfulness’ wijdt. Kennelijk krijgt men steeds meer behoefte aan het ‘leven in het moment’, zoals men beoogt door het beoefenen van mindfulness.

De oorsprong van mindfulness

Hoewel de oorsprong van het beoefenen van mindfulness (volgens Wikipedia) in het Boeddhisme ligt en uit het Verre Oosten stamt, zou het naar mijn idee best eens door de Auvergnanen uitgevonden kunnen zijn. Als geen ander verstaan zij de kunst van het leven in het moment!

Een Frans mindfulness moment

Zo moest ik laatst bijvoorbeeld de butagasfles wisselen (wij kennen hier namelijk geen ‘stadsgas’ zoals in Nederland, maar koken dus op butagas. Deze flessen kunnen bij vrijwel ieder pompstation worden ingeruild wanneer ze leeg zijn). Toen ik aan kwam rijden en zag dat er niemand voor het hokje stond, dacht ik even geluk te hebben: dit werd een makkie, ik zou binnen no time klaar zijn! Verheugd stapte ik uit en begroette de mederwerkster, die over een schriftje voorover gebogen zat, enthousiast met een “bonjour madame!”

Hoewel ze me terug groette, bleef ze stug naar het schriftje kijken en cijfertjes noteren. Zo’n zes jaar geleden zou ik wellicht nog verwacht hebben dat ze onmiddellijk het schriftje ter zijde zou schuiven om mij te helpen, maar inmiddels weet ik beter, dus bleef ik heel geduldig staan wachten.

Na een minuut of drie, vier vond ik echter dat ik genoeg mijn best had gedaan en besloot uiterst vriendelijk en beleefd te vragen: “Excusez-moi madame, je voudrais de changer ma bouteille de gaz, si possible, s’il vous plaît.”  “Un instant”, was alles wat ze terug zei, haar ogen steevast op het schriftje gericht. Het enige wat ze hoefde te doen was mij een sleutel te overhandigen, waarmee ik zelf het hekwerk zou kunnen openen waar een nieuwe fles achter lag, vervolgens zou ik mijn lege fles terug plaatsen, het hekwerk dichtmaken (de sleutel blijft er gewoon inzitten, zodat men weet waar de lege flessen liggen) en bij de mevrouw in het hokje betalen, hoe moeilijk kon het zijn? Zou ze nu echt die 2 of 3 seconde niet kunnen missen om dat sleuteltje onder het loket door te schuiven, bedacht ik me geïrriteerd?

Met de artikelen uit de Nederlandse bladen nog vers in mijn hoofd, bedacht ik mij dat ik me vooral niet op moest winden en dat deze mevrouw kennelijk de kunst van het mindfulnessen prima verstond: ze liet zich door niets en niemand van haar schriftje afleiden, ondanks een lange geïrriteerde Nederlander voor haar hokje, die nu ook nog ongeduldig van haar rechter op haar linker been ging staan wiebelen.

Nederlanders mogen dan misschien niet zo goed zijn in het ontspannen, maar wij zijn daarentegen wel heel goed in het multitasken: iets waar men hier nog wel wat van zou kunnen leren! Uiteindelijk duurde het bijna een kwartier voordat ik het felbegeerde sleuteltje toegeschoven kreeg en waren er precies 27 minuten verstreken tussen de tijd van aankomst en wegrijden!

Mindfulness zou moeten leiden tot innerlijke kalmte en rust, nou het was mij duidelijk dat ik –ondanks het feit dat ik al die tijd ‘in het nu was geweest’- verre van dat stond. De mevrouw in het hokje was er zo te zien heel wat beter in.

Ik las zojuist, in hetzelfde stukje op Wikipedia, dat de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh, die mensen trainde in mindfulness, verbannen is naar Frankrijk. Het zou me niets verbazen als hij in de Auvergne zou wonen…

Gerelateerde boeken

Laat hieronder een reactie achter

Door Ellen en Gerti van Stijn

Dit gastartikel is geschreven door Ellen en Gerti van Stijn van Maison van Stijn in de Auvergne.

Samen verhuren de zussen in de Auvergne het hele jaar door 3 comfortabele gites en verkopen zij in de winkel op hun eigen terrein brocante, woon- en lifestyle accessoires.

Met regelmaat zullen Ellen en Gerti van Stijn op humoristische wijze haar leven in Frankrijk beschrijven en wat haar opvalt aan cultuur- en taalverschillen tussen Nederlanders en Fransen.

Bekijk website


Persoonlijk uitgestippelde routes
GRATIS eBoek met prachtige routes door heel Frankrijk

Ontdek prachtige routes door heel Frankrijk. Ervaar alvast het Franse vakantiegevoel en download ons gratis eBoek.
Ruim 15.000 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.