Atlantische Loirestreek: Pays de la Loire

Atlantische Loirestreek: Pays de la Loire

Van de 26 Franse regio’s is de Pays de la Loire, of in het Nederlands de Atlantische Loirestreek, zeker niet één van de bekendste. Zeer waarschijnlijk, omdat het eigenlijk een samenvoeging is van een aantal departementen in de jaren zestig. Toen werd om economische redenen een deel van Bretagne en Poitou en de Provincies Anjou en Maine samengevoegd. Dit noord-westelijk stukje Frankrijk, ook wel de tuin van Frankrijk genoemd, herbergt een aantal bekende wijnen. De Muscadet bij Nantes, de Anjou wijnen (in Nederland vooral bekend vanwege de rosé, maar er is meer) en de zelfs nog wat betere Saumur en Touraine wijnen.

De faciliteiten en mogelijkheden in de Pays de la Loire

De wijnranken staan allemaal in de buurt van de rivier de Loire, evenals een aantal mooie kastelen, romaanse kerken en abdijen, waarbij de abdij van Fontevraud, de grootste van Europa, waarschijnlijk de bekendste is. Wie graag een glaasje Cointreau drinkt of een brioche eet moet eens op zoek gaan bij de producent, dan wel locale vendeese bakkers.

Na de Cote d’azur voor de zon en de Alpen voor het skiën is de Vendee het meest geliefde vakantiedepartement voor de Fransen vanwege de vele zonuren, de fruits de mer en de leuke havenplaatsjes. Nederlandse toeristen vind je er in veel mindere mate, terwijl er in de Atlantische Loirestreek toch 450 km prachtige kust is, met uitgestrekte zandstranden en genoeg te bezoeken in het binnenland.

De voor Nederlanders bekendste bezoekersattracties zijn de 24 uur van Le Mans en het attractiepark Puy du Fou (na Disney land Parijs, Parc Asterix en de Futuroscope de meeste bezoekers in Frankrijk), maar er is nog veel meer.

De meest noordelijke zoutpannen in Europa vind je rond de prachtige vestingstad Guerande. Moderne industrie, die de moeite van het bezoeken waard is, vind je bij Nantes en Saint Nazaire (bouw van vliegtuigen en cruise schepen). Hieronder een aantal websites om per departement wat nader de musea, parken, festivals en bezienswaardigheden te kunnen lezen. De Atlantische Loirestreek is ook een streek die bij uitstek geschikt is om te fietsen. Zo is er bijvoorbeeld langs de Loire van het begin tot het einde bij de Atlantische kust een fietspad aangelegd. Ook op de eilanden voor de kust, Yeu en Noirmoutier, zijn heel veel fietspaden te vinden. Wellicht wat onbekend, maar zeker niet onbemind deze Atlantische Loirestreek.

Laat hieronder een reactie achter

Door Martine Hoogschagen

Dit gastartikel is geschreven door Martine Hoogschagen van Chambres d'Hôtes Au Passage du Gois in de Vendée.

Samen met Hemko zorgt zij er voor dat u een plezierige en leuke tijd zal beleven bij een verblijf in hun accommodatie.

Bekijk website


Persoonlijk uitgestippelde routes
GRATIS eBoek met prachtige routes door heel Frankrijk

Ontdek prachtige routes door heel Frankrijk. Ervaar alvast het Franse vakantiegevoel en download ons gratis eBoek.
Ruim 15.000 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.