Chambres d’hôtes starten in de Limousin – Het verhaal achter de Moulin de Chez Joyeux

Chambres d’hôtes starten in de Limousin – Het verhaal achter de Moulin de Chez Joyeux

Voordat we onze huidige paradijsje vonden in de Limousin, is hier aardig wat aan vooraf gegaan. We zullen hieronder meer vertellen over onze zoektocht die na alle omzwervingen toch succesvol is gebleken.

Allebei onze baan kwijt geraakt

Op 1 januari 2013 verloren Bouwe en ik allebei onze baan. We werkten beide bij het symfonieorkest Holland Symfonia; onze banen (en dit gold ook voor 87 andere collega’s!) werden wegbezuinigd door kabinet Rutte 1. Bouwe was 23 jaar paukenist van dit grote veelzijdige symfonieorkest. Ik werkte ruim 10 jaar bij hetzelfde orkest op de Marketingafdeling en was daarnaast de huisfotograaf. Wij zagen na ons ontslag helemaal geen reden meer om langer in Nederland te blijven. Dus tijd voor de volgende stap.
Onze emigratie heeft trouwens niet alleen met ons ontslag te maken, hoor. We waren al veel langer bezig om rond te kijken in het buitenland. Nederland wordt steeds drukker; je kunt bijna geen moment meer verzinnen om in de auto te stappen zonder in de file te staan. De rust en ruimte die we zochten is in Nederland allang niet meer te vinden. Daarnaast wilden we graag (weer) iets voor onszelf te beginnen, en dan het liefste in een beter klimaat.

Beide-huizen-DCF_4543

Onze jarenlange zoektocht

Ons idee was om naar Frankrijk te emigreren om daar een Chambres d’hôtes met (kleine) camping te starten. Maar dit was helemaal nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Na 2 jaar zoeken en vele huizen te hebben bezichtigd kwamen wij in 2011 via een makelaar terecht bij een oude watermolen op meer dan 7 hectare grond in de Creuse (Limousin). We waren op slag verliefd en kwamen tot een akkoord met de eigenaresse, maar op het moment dat we bezig waren met de koopovereenkomst werd het achter onze rug aan Fransen verkocht. Balen dus (ook omdat we een bouwkundig onderzoek hadden laten doen wat niet gratis is), maar geheel onze schuld omdat we te traag waren, aldus de makelaar…. Tuurlijk!
Met opgeheven hoofd zochten we door en vonden in 2012 in de Allier een (zo mogelijk) nog mooiere plek. Een schitterende watermolen met alles erop en eraan……. Maar om het kort te houden….. het draaide wederom uit op vrijwel hetzelfde verhaal (!) met als resultaat dat we dus weer verder moesten zoeken. Maar wij lieten ons niet uit het veld slaan en zochten onverdroten verder.

In het voorjaar van 2013 weken we iets af van ons eerste plan, we liepen we namelijk tegen een camping aan. We hebben daar een poos meegedraaid, gasten ontvangen en 3-gangen menu’s bereid. Helaas hebben we na anderhalve maand moeten besluiten om niet met de aankoop door te gaan. Er was teveel mis met de papieren en de afwatering van de camping. Na wat omzwervingen in Frankrijk besloten we om tijdelijk naar Nederland terug te gaan. Tijd voor het bezoeken van familie en vrienden, te ‘netwerken’, te studeren, cursussen te volgen en verder te werken aan onze toekomstplannen.
Ook al zaten we tijdelijk in Nederland, Frankrijk bleef trekken en we gingen dan ook door met onze zoektocht. In mei 2014 liepen we tegen een heel mooi pand aan met een enorm groot terrein. Hier bleken alleen nogal wat haken en ogen aan te zitten: ‘la maison du gardien’ (letterlijk: huis van de tuinman) bleek namelijk nog bewoond te zijn door een Frans echtpaar dat er niet echt op zat te wachten om te vertrekken bij een verkoop. Maar het belangrijkste punt waar het op misliep is dat de eigenaar geheel niet bereid was om te onderhandelen over z’n echt te hoge vraagprijs. Dus ook dit hoofdstuk moesten we afsluiten.

In december 2014 besloten we nog een ronde te maken. We hadden op basis van onze wensen een hele strikte selectie gemaakt, om tegenvallers te voorkomen. We moeten dan ook zeggen dat we echt wel zo’n 4 à 5 panden hadden bezichtigd die we serieus in overweging hebben genomen. Maar één plek sprong er voor ons beiden met kop en schouders bovenuit.
We hebben eindelijk na al die jaren zoeken onze plek gevonden! En terugkijkend is deze plek toch echt wel weer een stuk mooier dan waar we eerder mee bezig zijn geweest. Dus wellicht heeft het zo moeten zijn?

Rivier-DCF_4622

Wat hebben we na al die jaren gevonden?

Het geheel bestaat uit een relatief nieuw huis plus twee oude molenaarswoningen met een aangrenzende schuur en een zwembad. Het geheel is idyllisch gelegen aan rivier La Brame op een terrein van bijna 6 hectare, aan het einde van een doodlopend weggetje op zo’n anderhalve kilometer van het dorpje Thiat.

Eind april 2015 zijn we naar ons domein Moulin de Chez Joyeux vertrokken. We zijn gestart met het opruimen van alle spullen die de oude eigenaren nog hadden achtergelaten; ze waren nog lang niet klaar op de dag van tekenen. Beetje bij beetje begint de verbouwing na een paar maanden te vorderen: in de oude molenaarswoningen gaan we diverse kamers maken.

Gelukkig is er in het nieuwe huis al wel ruimte voor een mini-appartement, dus we kunnen toch alvast starten met onze Chambres d’hôtes. Erg gezellig om al gasten te kunnen ontvangen en een leuke afwisseling met het verbouwen.

Wie ontvangen wij?

Onze kleinschalige Chambres d’hôtes is alleen toegankelijk voor volwassenen. De steile hellingen en de – soms woest – stromende rivier waarin grote keien liggen maakt dat wij het terrein niet veilig genoeg vinden voor kinderen. Om hygiënische redenen, en omdat veel mensen allergisch zijn voor katten- en hondenharen, kunnen huisdieren helaas niet worden meegenomen naar ons terrein.
Wij hopen je snel eens te mogen begroeten bij Moulin de Chez Joyeux! :-)

Bouwe en Tessa

 

Laat hieronder een reactie achter

Door Bouwe en Tessa

Dit gastartikel is geschreven door Bouwe en Tessa, kersverse eigenaren van Le Moulin de chez Joyeux.

Een oude molenaarswoning in de Limousin waar je van harte welkom bent!


Persoonlijk uitgestippelde routes
GRATIS eBoek met prachtige routes door heel Frankrijk

Ontdek prachtige routes door heel Frankrijk. Ervaar alvast het Franse vakantiegevoel en download ons gratis eBoek.
Ruim 15.000 lezers gingen je voor!

We sturen geen spam en je gegevens blijven tussen ons.